"Община Пловдив и област Пловдив се превърнаха в столицата на новата българска индустрия и малко по-късно Financial Times определи по линия на стратегия за привличане на инвестициите, че в подобен тип градове Пловдив е на 3 място в ЕС. Имаме добро партньорство с ръководството на Oбщината и Тракия икономическа зона. Виждаме едно бурно икономическо и индустриално развитие в Пловдив", това каза зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на форум "Искате да развиете бизнеса си? Ние имаме ноу-хау", който се проведе днес в Пловдив. 

Малките и средни предприятия в България са 99,8% от всички предприятия, осигуряват 75% от заетостта и 66% от добавената стойност. Поради тези красноречиви данни зам.-министърът ги определи като гръбнака на икономиката.

На въпрос по отношение на привличане на чуждестранни инвестиции зам.-министърът категорично отсече, че техният обем расте. 

"Имаме растеж на инвестициите над 9% в структурата на брутния вътрешен продукт, визирам показателят брутообразуване в основен капитал", посочи Борисов, визирайки очаквани стойности от тази година на база 2017. 

В момента тече подписването на договори по програма "Юнкер" с банки партньори - търговски банки, опериращи на българския пазар. Имаме информация, че има интерес и очакваме добър резултат, поясни зам.-министърът, и посочи, че доколкото разполага с информация България е една от страните, която добре се справя по плана "Юнкер".

На днешния форум ще бъдат представени възможностите, които дава програмата "Подкрепа за малкия бизнес" на Европейската банка за възстановяване и развитие. Чрез нея фирмите могат да получат местна и международна експертна помощ за развитие и растеж в различни области като стратегия, маркетинг, финансов мениджмънт, енергийна ефективност и др. 

В момента са активни Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" и ОП "Инициатива за малки и средни предприятия" с бюджет 102 милиона евро и по същество представлява гаранционен инструмент, управляван съвместно с Европейски инвестиционен фонд и е предвидено да генерира портфейл от 608 милиона евро кредити по ниски лихви за бизнеса.

Следващият основен механизъм е Българската банка за развитие и партньорството по плана „Юнкер“ за подкрепа на микро, малки и средни предприятия. Финансирането е осигурено съвместно с ББР, съвместно с Европейската инвестиционна банка. Партньорските търговски банки получават 50 милиона евро и ще отпускат финансиране в рамките на техните вътрешни правила. Българска банка за развитие има готовност да поеме до 100% от заемите към българските фирми, посочи Борисов.

В момента тече и набирането на проекти по схемата за насърчаване на предприемачеството, като вторият срок е до 10 декември, т.е. има още няколко дни до изтичането му. Там безвъзмездната финансова помощ, която ще бъде отпусната на българските фирми, е в размер на 67 милиона лева. Минималният размер на заявената помощ е 50 хиляди лева, а максималният 200 хиляди.

В конферентна зала в "Борис Христов" бяха поканени предприемачи от региона, които да зададат своите въпроси и да споделят своя опит в сферата на привличане на инвестиции, както и по отношение на кандидатстване, одобрение и изпълнение на проекти по програмата. 

"Имаме растеж от 3,7%, предвиждаме ръст на инвестициите в структурата на БВП над 9%. (...) Министърът на икономиката създаде междуведомствена работна група, в която са включени шест министерства, с цел привличане на мащабен инвеститор в сферата на индустрията", посочи още Борисов. 

Той включи в мерките за подпомагане на бизнеса и дуалното обучение, което скоро бе законово регламентирано. Скоро Министерството на икономиката ще участва в създаването на регистър на предприятията, които участват като работодатели на ученици в дуална форма на обучение. 

Очаквайте подробности!