Морската сол, събрана от океаните на планетата, е замърсена с пластмаса. Изследователи откриват следи от пластмаса в продуктите, продавани в Китай, САЩ и цяла Европа, се споменава в данните на проучването, предава Guardian, цитиран от tialoto.bg. Частиците пластмаса са от пластмасови отпадъци в океаните, които се разграждат и в крайна сметка се оказват в храната ни.

Предишни проучвания установяват, че пластмасата се открива и в рибата, която ядем. Специалистите от Щатския университет на Ню Йорк изследват микроскопичните частици пластмаса в солта, бирата и питейната вода. Пластмасата не е широко разпространена единствено в ежедневието ни, но и в околната среда. Такива частици могат да се открият във въздуха, водата, морските дарове, бирата, солта – пластмасата е навсякъде.

Учените анализират проби от 12 вида морска сол, включително 10, които могат да се намерят в търговската мрежа в САЩ. Според резултатите, ако хората консумират препоръчителното дневно количество сол, те може да погълнат до 660 частици пластмаса ежедневно. Притеснителното е, че мнозина консумират дори по-голямо количество. За съжаление, все още няма данни за ефекта от пластмасата в нашата храна.

Важно е обаче да се фокусираме върху потока на пластмаса в обществото ни и да се потърсят други материали, които да я заместят, допълват специалистите.