Няколко прасета обикалят необезпокоявано улиците в Пловдив. Читател на TrafficNews.bg изпрати снимки на редакционната ни поща, от които става ясно, че прасенцата обикалят района около новата сграда на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Те пасат на воля край спирката и радват минувачите.

Прасетата са най-интелигентните домашни животни на планетата. Интелигентността им може да се мери с тази на кучетата и котките, но прасетата имат много по-добри умения за решаване на проблеми от тези на по-пухкавите домашни любимци.

Изследване показва, че домашните прасета бързо се научават как работи огледалото и могат да използват наученото за отразените образи, за да обследват околната си среда за храна. Уви, учените все още не могат да потвърдят, че прасетата различават себе си в огледалото. Това би наредило розовите братовчеди на глигана редом до човекоподобните маймуни, делфините и другите видове, преминали теста на разпознаване на себе си в огледалото, смятан за доказателство за самоосъзнаване и развита интелигентност.

При друг експеримент, провеждан през 90-те години на миналия век, прасета се обучават да мърдат курсор върху екран със зурлите си, с който да различават образи, които вече са виждали от напълно непознати за тях. Прасетата се справят със задачата толкова бързо, колкото и шимпанзетата.

TrafficNews.bg