Уикендът се състои от 48 часа. Те не са достатъчни, за да свършите всичко, което си наумите. Важно е обаче да бъдете подготвени и рационално да използвате времето. Така уикендът може да бъде по-продуктивен в много отношения – отмятане на домакински задължения, срещи с приятели и роднини, почивка и т.н.

Днес ще ви разкрием всички тайни на „прекарването на уикенда с полза за душата и тялото“.

1. Не се излежавайте до обяд

Основна грешка, с която мнозина се сблъскват, е желанието да се наспят през уикенда. Това ги кара да лежат до обяд, след което продължава да им се спи и след това.

Тъй като няма нужда да ходите на работа, това не означава, че е добра идея да се залежавате така. Не казваме, че тази практика е вредна за душата и тялото. Може понякога да лентяйствате, но с книга в ръка или гледайки любим сериал, пише profit.bg

Съветваме обаче да не прекарвате така уикендите си. Защо? Защото организмът следва естествените ритми и привиква къмо пределен режим на сън и бодърстване. Запомнете – здравословният сън е с продължителност 6-8 часа.

2. Дневен сън – отлично презареждане на организма

Вероятно си спомняте как като дете сте се съпротивлявали на следобедния сън. Оказва се, че леката дрямка в тези часове от деня е полезна и за възрастните. Позволява да възстановите силите си, повишава продуктивността и нивото на внимание.

Необходими са ви само 10-20 минути сън.

3. Не забравяйте тренировките

Често хората използват уикенда, за да се отпуснат и да забравят за всичко. Това не е повод да се откажете от физическата активност. Планирайте всеки ден да имате нещо за правене – дали тренировка, или пък разходка.

4. Яжте бял шоколад

За никого не е тайна, че шоколадът притежава вълшебни свойства. Еднот от тях е да стимулира изработването на допамин – вещество, което отговаря за чувството за удоволствие. То освен това поддържа нашата памет и държи енергията ни на високо ниво.

5. Мислите за понеделник трябва да бъдат игнорирани

След тежка неделя мисълта за предстоящия понеделник може да сломи духа ви. Стресът и чувството за тревога по този повод са добре познати дори на хората, чиято работа им носи само удовлетворение.

Мнозина твърдят, че ако по време на уикенда мислим за следващия такъв, може да се настроим по-успешно за работната атмосфера.

6. Не се престаравайте в почивката

Не се хвърляйте да свършите всичко, за което през седмицата не сте имали време или сили. Това са само два дни. Пренатоварването ще бъде усетено още през първите работни дни, следващи почивните.