От 1 януари в някои страни влизат по-необичайни забрани. Във френската столица Париж и околностите му влиза в сила забраната за палене на огън в камини, приета от местните власти по инициатива на еколози. Целта е да се намалят емисиите от фини частици във въздуха, които имат все по-сериозни последствия върху здравето на парижани, пише БТА.

В Полша пък влиза в сила закон, забраняващ доставката и рекламата на нездравословна храна в учебните заведения на територията на страната, приет на 23 октомври 2014 г. от Сейма - долната камара на парламента на Полша. По силата на закона министерството на здравеопазването беше натоварено със задачата да подготви подробен списък на хранителните продукти, които ще бъдат разрешени за консумация в полските училища. Целта на новия закон е да се намалят случаите на наднормено тегло и на затлъстяване сред подрастващите. 

В аптеките на Словения от 1 януари ще могат да продават медикаменти, съдържащи екстракт от марихуана (канабиноиди), които до момента са забранени. В средата на 2014 г. правителството издава наредба, с която изключва тетрахидроканабиноидите от списъка на забранените вещества и ги включва в списъка на наркотичните вещества, разрешени в хуманната и ветеринарната медицина и за педагогически и научно-изследователски цели. С новата наредба е разрешена законната продажба на забранени досега препарати, съдържащи екстракт от индийски коноп, на първо място хашишово масло, което до момента може да се купи само на черния пазар. Лекарствата с екстракт от марихуана още не са регистрирани в Словения и ще се приготвят в аптеките.

TrafficNews.bg