Нараства броят на планинските туристи в страната, а най- посещаваните дестинации са Черни връх, Мусала и Мальовица. Това каза Зорница Радонова, изпълнителен секретар на Българския туристически съюз (БТС) за „Фокус“ във връзка с планинския туризъм.

„Събота и неделя е върволица от хора. Едни се качват нагоре, други слизат и това е непрекъснат процес“, каза тя. Радонова поясни, че се очаква 3000 души от туристически дружества да се включат в отбелязването на Деня на туризма. Радонова подчерта, че българските туристи продължават да спазват традицията за Деня на туризма. „Традиционно някъде ежегодно пристигат около 3000 души. Когато е юбилейно честването тогава туристите са повече и са около 4000-5000“, коментира директорът на БТС.

 По отношение на културата на туристите в планината, Радонова отчете, че през последните години туристите почистват след себе си. „Дори като видят изхвърлени боклуци по пътеките, те ги събират в торбичка и ги слагат в раниците си“, обясни директорът на БТС. Според нея повечето от туристите се грижат за опазването на природата и на планината. „Винаги можете да срещнете различни хора. По-скоро рядко са вече замърсяващите природата високо в планината, но се намират“, коментира още Зорница Радонова.