Утре вечер един от най-обичаните български актьори, Владо Пенев, ще излезе на театралната сцена на “Аполония” в Созопол и ще се поклони след премиерата на най-новата театрална постановка Class. Но той ще се появи пред публиката не за да изиграе някой от персонажите в нея, а за да види лично как зрителите в читалището ще я посрещнат. А това живо го интересува, защото този път той не изпълнява роля. Негова е най-важната работа по пиесата – режисурата, съобщава 24 часа.

Class е четвъртият спектакъл, с чиято режисура се захваща самият той. Пенев избира в двете роли да влязат актьори, които познава и с които добре работи – Юлиан Вергов и Мила Люцканова. В пиесата той е най-добрият учител по актьорско майсторство в Ню Йорк, а тя е млада, много популярна филмова звезда.

„Мисля, че звучи достатъчно загадъчно и атрактивно, за да влезе човек и да го гледа. Избрах тази постановка, защото се занимава с нещо изключително важно – с дебата дали може един актьор или човек, който се занимава с изкуство, да бъде и комерсиален. Тоест може ли с това, за което си учил – актьорското майсторство, да печелиш пари. И ако изкарваш много, дали е почтено към останалите, които също са завършили това, но не печелят. И кой е крив и защо се случва така”, казва Пенев.

Той отдавна показа, че е много повече от ролята на комисар Попов в “Под прикритие”, заради която го заобича масовият зрител. С Class не само ще затвърди уменията си като режисьор, но и ще защити специализацията си по режисура в НАТФИЗ, защото това всъщност е неговата дипломна. 

Той се записва миналата година в академията, където учи в един поток с други двама известни актьори - Валентин Ганев и Николай Урумов. Техен ръководител е проф. чл.-кор. Пламен Марков. “Те си взеха вече изпитите, докато аз се бавех с моето представление, но сега се надявам да защитя специализацията”, разказва Пенев.

Той заминава за Созопол още миналата седмица, а няколко дни преди това се върна от дълго чакана почивка. Със свои приятели, сред които актрисата Мартина Вачкова, Пенев обикаляше крайбрежията на Норвегия и Дания. Направи го, докато пътуваше на огромния круизен кораб “Фантазия”.

“Той събира 4200 души пасажери и 1500 души екипаж и е като цял град, защото в него има улици с магазини, заведения, театър, клубове, казино, басейни, спа, фитнес зали, забавления”, разказва Пенев. Понякога по цял ден той и останалите пасажери само пътуват, друг път спират близо до някой фиорд, превозват ги от кораба със спасителните лодки до брега, за да слязат и да видят отблизо изумителната красота на брега.

Така веднъж, докато обикалят фиорда Наерой, две японски туристки се приближават към него и го молят да ги снима с техния фотоапарат – да си имат кадър за спомен от там. А след това веднага питат: Може ли сега да се снимаме и с вас? “Нямам представа защо искаха, но се съгласих. Преди години, когато бях в Китай, ужасно много хора ме молиха да се снимам с децата им. Не знам защо, може би им приличам на Дядо Коледа, макар че тогава не бях с бяла брада”, усмихва се Пенев.

Началната и крайната точка на круиза е Копенхаген, затова и актьорът изкарва 3 дни в датската столица.

Така успява да види най-големите забележителности в района като статуята на Ханс Кристиан Андерсен, на Малката русалка, Кронборг, известен като замъка на Хамлет. Но и още нещо - любимо място на свой персонаж, в чиято кожа влиза от години. Това е Капитана от “Мъртвешки танц”, който в пиесата разказва, че 5 пъти е бил в Копенхаген. И винаги щом е там, ходи специално да пие бира и да яде агнешко рагу в ресторант “Нимб”, а съпругата му отива до “Тиволи” на концерти.

Когато самият Пенев е в Копенхаген, вижда, че “Тиволи” всъщност е увеселителен парк, в който децата могат да пробват различни забавления, да съзерцават красивите градини и животни, майките да слушат на живо класическа музика на открита сцена. “А мъжете отиват в ресторант “Нимб”, който е в самия парк, да ядат агнешко рагу и да пушат пури. Така всички са заедно и това е изключително красиво семейно забавление. Много ми хареса тази идея. Заради това по “Мъртвешки танц” отидох да пия бира и да ям агнешко рагу”, смее се актьорът.

Той е силно впечатлен от северните страни, в които стъпва. И от организацията на движението в населените места, където всички карат колела и не става никакво задръстване, и от манталитета на хората, които живеят в Дания и Норвегия. “Видях как в държавите с най-висок стандарт в Европа местните са изключително скромни и в ежедневието си, и в поведението, и в амбициите. Те изграждат собственото си щастие, а ние с прекомерните амбиции изграждаме собственото си нещастие. Това беше моята почивка, в която за пореден път съзрях какво щастие съм имал да съм част от това географско място, но и нещастие да съм с този манталитет и тази липса на култура”, обяснява актьорът.

Няколко дни след пътешествието, вече на българска земя, той казва, че круизът не е неговият тип пътуване.

Стъпил на няколко континента, Пенев сам обича да определя маршрута си, да се впуска в някое приключение и да се потапя в атмосферата на чуждата страна.

Сега обаче е изцяло в работен режим. Освен че се подготвя за премиерата на своя постановка, репетира още една, но в обичайното си амплоа на актьор под ръководството на режисьора Явор Гърдев. Партнира си с цели 13 актьори в премиерното заглавие на МГТ “Зад канала” “Пияните”. И всички са все познати и уважавани лица от сцената като Светлана Янчева, Герасим Георгиев-Геро, Василена Атанасова, Иван Бърнев, Луиза Григорова, Бойко Кръстанов, Весела Бабинова. Макар да са толкова много актьорите, зрителите няма да ги видят всички заедно на сцената.

“Няма обединяващ сюжет, който да върви като линия, единственото, което свързва всички персонажи, е, че и 14-имата са мъртвопияни. Но пиянството им не е освобождаване на низките страсти, а е всъщност просветление. Те откриват много смислени неща за собственото си съществуване и за света въобще”, издава актьорът. А прозрението на неговия герой е свързано с любовта, прошката и божествената намеса.