Когато някой каже „плаж“, вероятно си представяте жълт или бял пясък, вълни, парещо слънце и бира или коктейл. Не всички места обаче подлежат на подобно описание. Съществуват плажове, които варират по форми и цветове – такива, каквито вероятно не сте подозирали. Като тези предложения, които ще видите по-долу, пише Bored Panda.

Една от най-ярката разлика в много от тези плажове, е различният цвят на пясъка. Той обикновено се образува от това, до което вълните се докосват непрестанно. Например камъни, раковини, корали или стъкло. Редките зелени плажове могат да съдържат оливин, появил се вследствие на вулканично изригване. Черните обикновено се формират от вулканични останки. Розовите плажове на Бермуда пък са оцветени от това, което е останало от коралите.

Уникалният стъклен плаж в Калифорния





Някогашното градско сметище се е превърнало в блестящо на слънцето съкровище в северна Калифорния. До края на 60-те години жителите на Форт Браг изхвърлят отпадъците си от скалите, направо в морето. И така, няколко десетилетия по-късно, морските вълни превръщат счупените стъкла от автомобилни стопове, бутилки от парфюми, шишета бира и много други стъклени отпадъци в обли стъклени камъчета с най-различни цветове и форми. Този плаж има най-високата концентрация на стъкло в целия свят. За съжаление, не може да си вземете сувенир за вкъщи, защото мястото е в защитения парк МакКерихер.

Скритият плаж в Мариета, Мексико







Смята се, че този плаж в Мексико се е образувал, след като местното правителство е използвал необитаемото място за тестове на различни оръжия в началото на XX в.

Плажът в Малдивите, който прилича на звездно небе








Светлините на този плаж в Малдивите са вследствие от микроскопични биолуминисцентни фитоплакнтони, които светят, когато бъдат "възбудени" от разбиващите се вълни.

Плажът на катедралите, Рибадео, Испания





Невероятните образования, наподобяващи арки на катедрали, се е образувал от разбиващите се в него вълни в продължение на хиляди години.

Розовият плаж, Бахамите








Екстремни самолетни приземявания край плажа Махо, св. Маартен







Необичайното на този плаж е, че се намира до летище. На всеки половин час, буквално на ръка разстояние, над посетителите на плажа прелита самолет. Само тесен път разделя плажа с едно от най-натоварените летища в източните Кариби. Топлината и силната въздушна струя от самолетите се стоварва всеки път върху плажуващите. Така че, помислете добре, преди да стягате багажа за това място.

Йокулсарлон, Исландия








Черният вулканичен пясък на този исландски плаж контрастира по един особено красив начин с белите и прозрачни късове лед.

Камъните Моераки (драконовите яйца) на плажа Коекохе, Нова Зеландия










Структурата им е седиментен камък, образуван в продължение на милиони години чрез наслояване на различни минерали върху останки от черупки на изкопаеми, кости и парчета дърво. Тези камъни са обект на изследване от учени, които съвсем ясно са установили наличието на перфектно запазени скелети от костенурки, някои изчезнали видове като плезиозаври и морски червеи. Размера им е различен, като някои достигат до над 3 метра в диаметър и имат визията на черупка на костенурка. Това е така, защото по тях има пукнатини, които са запълнени с жълт калцит.  

Името им в превод от езика на маорите означава "сънливо небе". Според тяхна легенда камъните произлизат от първите им предци, който пристигат по тези земи с голямо кану на име Araiteuru. За съжаление то е потопено от три големи вълни в близост до Матакаеа. Оцелелите хора се превърнали в планина разположена наблизо, а останките от кануто - в камъните Моераки.

TrafficNews.bg