Пътуването ни дава познания, разширява мирогледа ни и ни запознава с нови хора и култури. Чрез него успяваме да научим дори нови неща за себе си и нашите желания. Казват, че всяка година е хубаво да посетим поне едно място, на което не сме били никога досега, а за един истински пътешественик приключението никога не спира.

Често обаче финансите са преграда за голяма част от хората и те имат ограничен бюджет за своето пътуване. Представяме ви 10 съвета, които ще ви помогнат да планирате по-добре бюджета си и да спестите пари:

1. Яжте местни храни

Няма по-добър начин да спестявате пари от това да се храните като местните хора. Това е и добър начин да разберете какви са вкусовете и предпочитанията им. Тук не се включват скъпите ресторанти на централните площади, а малките улички с уютни места за хапване. Също така почти всеки хостел има кухня, която можете да използвате след като напазарувате от супермаркет. Там може и да срещнете други туристи, с които да си поприказвате.

2. Използвайте платформата Couchsurfing

Couchsurfing е платформа, която свързва туристите с местните хора. Тя предлага чудесен начин да спестите пари, благодарение на съветите на местните, които можете да намерите в нея, както и да се срещнете с други туристи, да изпиете по едно питие с някой местен или да му отидете на гости и той да ви разкаже повече за града и забележителностите му.

3. Безплатни турове

Безплатните обиколки са много популярни в цяла Европа и Съединените щати и са отличен начин да научите повече за града и да създадете нови приятелства. В основата на тези турове са съвети към туристите за основните туристически места в града и за тяхната история. Екскурзоводите са изключително любезни и можете да им задавате всякакви въпроси. 

4. Наемете колело

Най-добрият и евтин начин да разгледате и опознаете града е да си наемете колело. От старите европейски градове до древните градове в Тайланд и Лаос, колелата под наем са достъпни почти навсякъде. Ако пътувате през лятото в Европа може да си вземете карта за 3 евро на месец, която ви позволява да използвате колело под наем и да спестите пари за транспорт. 

5. Забравете сувенирите

Истината е, че никой не използва повече от 2-3 месеца ключодържателя, който сте му подарили. Сувенирите са чудесен начин да запечатате спомените от пътуването си, но като се замислите голяма част от тях не се използват и събират прах. По-добре вместо тях направете снимки, които след това да подарите на вашите близки заедно с пожелание.

6. Изгубете се

Сигурно сте чували израза, че "изгубването води до неочаквани приключения" и той определено е истина. Да опознаете града не означава да посетите само най-известните места, а да тръгнете в непозната за вас посока и да намерите места, за които нямате представа, че съществуват.

7. Качете се на автобус

От всички възможни транспорти, които можете да използвате, за да стигнете от един град до друг, автобусът е най-евтиният вариант, пише Pariteni.bg. Пътуването с автобус може да бъде много комфортно. Повечето автобуси вече имат електрически контакти, Wi-Fi и телевизори, на които се пускат филми. 

8. Проверете туристическите форуми

Има хиляди възможности да намерите изгодни сделки или забавни активности за Вашето пътуване. От партита без вход и безплатни напитки, до пижамени партита и бой с възглавници, може да направите пътуването си незабравимо. 

9. Носете студентската си карта

Всеки Ви казва, че студентската карта може да Ви спести пари, но Вие никога не сте знаели къде. Тя обаче може да Ви даде възможност за отстъпка за хотели, самолетни билети, турове и музеи. За дълги ваканции в чужбина научете повече за международните студентски карти, които дават отстъпки и талони в почти всеки град по света.

10. Планирайте предварително

Планирането може да ви спести много пари и чакане по опашки. Ние живеем в свят, в който интернет е най-големият туристически агент. Уебсайтове като SkyScanner ITA-Matrix могат да Ви информират кога билетите за желаната от Вас дестинация се предлагат на най-ниска цена.