Ако счупеното носи щастие, то защо счупеното огледало носи седем години нещастна любов?

Всъщност в счупеното няма нищо хубаво. То означава, че е нарушена целостта на нещо, което преди това си ви е служило добре. Дали ще потрошите чаша или мобилен телефон, усещането не е на велико щастие.

Суеверията се основават на идеята, че в света действа компенсаторна сила. Ето затова много хубаво, не е на хубаво. Но стане ли нещо лошо, то най-вероятно намалява процента на лошите неща, които ще последват.

Счупването на предмет всъщност има за цел да отвлече вниманието на злите сили, да прекъсне потока на лошия късмет, да го неутрализира. Все едно да се бориш срещу огъня с огън, пише DarikNews.

Има серия от ритуали на различни места. Един от най-характерните е чупенето на чаша при еврейския сватбен ритуал.

Въпреки това се смята, че счупеното огледало категорично не носи щастие. За това имат вина римляните. На тях дължим първите огледала и първите суеверия, свързани с тях. Суеверието е за седем години лош късмет, не точно нещастна любов. Това последното е подменено за хора, които виждат късмета единствено в любовта. Счупеното огледало си е лош късмет в доста по-широки граници.

Обяснението уж е, че римляните, както и много други култури, са виждали в огледалото отражение на душата. Така че счупи ли се, все едно и тя се счупва.
 
7-годишният срок е заради вярването им, че на живота са нужни 7 години, за да се възобнови. Тоест 7 години ще си ни жив, ни умрял, ако строшиш огледало.