От величествени водопади и изгубени градове, до мистериозни забележителности и природни чудеса, тук е колекция от снимки, които си струва да се видят. Споделите кои са вашите любими дестинации.

На снимките:
1. Вулканът Аогашима в Япония. Аогашима e остров във Филипинско море и има вулканичен произход. Това е най-изолираният и населен остров на архипелаг Ицу. Там се намира село Агошима. Затоплян от течението Куросио, островът е с по-топъл и мек климат, отколкото основната част на Япония.

2. Древният град Петра е разположен на територията на днешна Йордания, на височина над 900 метра над морското равнище и на 660 метра над окръжаващата местност – долината Арава в тесния каньон Сик. В северната и южната част има проходи към долината, а от изток и запад има естествена преграда от отвесни скали, високи до 60 метра. Древният град Петра се е намирал на кръстопътя на два от най-важните търговски пътища - единият е свързвал Червено море с Дамаск, а другият – Персийския залив с Газа и крайбрежието на Средиземно море.

3. Галапаговски острови, Южна Америка. Островите са архипелаг в Тихия океан, намиращ се на 965 километра на запад от Еквадор.Състои се от 13 основни вулканични острова, 6 неголеми острова и 107 скали, които образуват територията му. Счита се, че първият остров е формиран преди 5 - 10 милиона години в резултат на тектонична активност. 

4. Водопадa Фея , остров Скай, Шотландия. В подножието на Блек Куилинс близо Гленбритъл се намира водопадът Фея. Водите в реката са красиви, кристално-чисти и сини. Тези известни басейни привличат посетители от цял свят за прочутото „диво плуване”. Само най-смелите се осмеляват да се потопят в студената вода.

5. Пещерите със светещи червеи в Нова Зеландия. Тези пещери са дом на рядък вид луминесцентни червеи (Arachnocampa luminosa), чиито тела произвеждащ химическа реакция, която осветява иначе непрогледната вътрешност. Интересно е, че светлината не само прави пещерите изключително красиви, но сигнализира още, че червеите са гладни. Те светят, за да привличат своята нищо неподозираща плячка, която се приближава омагьосана от светлината без да знае, че съвсем скоро ще се оплете фатално в тънките копринени нишки на уникалния вид червеи.

6. Памуккале в Турция е известен малък турски курортен град във вилаета Денизли, отстоящ на 30 км северно от град Денизли, но също така и удивителен природен феномен в околностите на градчето.Водни струи от древния град Хиераполис, богати на минерални соли, падайки от голяма височина, създават причудливи, вкаменени, ослепително бели каскади. В това живописно място действието на горещите извори, съдържащи калциев окис, довежда до образуването на варовикови отлагания върху скалистите тераси. Горещите извори Памуккале извират от недрата на планината Кал Дъа в Западен Анадол, Турция.

7. Санторини, Гърция. Архипелагът е с вулканичен произход, известен преди всичко с катастрофалното вулканично изригване, станало там през 1400 г. пр.н.е. Преди това изригване бреговата линия на Санторини е била почти правилна окръжност, получена в резултат на вулканичните изригвания, довели до образуването на острова.

8. Замъкът Нойшванщайн, Германия е е най-известният замък на баварския крал Лудвиг II, послужил за емблема на „анимационното студио на Уолт Дисни“. Разположен в подножието на Баварските Алпи и връх Цугшпице, „Замъкът на лебедовата скала“ се намира в местността Алгой, община Швангау, на 5 км. от град Фюсен.

9. Пещерата Фингал, Шотландия. Пещерата Фингал или Фингаловата пещера (Fingal's Cave), която е известна и като Пеещата пещера, е едно от най-значимите световни геоложки чудеса. Тя се намира на малкия остров Стафа, част от Хибридския архипелаг, собственост на Шотландия. Навремето той е бил населяван само от 16 души, но след като е открита Фингаловата пещера, става посещаван от множество туристи от цял свят.

10. Венеция, Италия е град в Североизточна Италия, център на областта Венето, пристанище на Адриатическо море. Промишлено-пристанищната част на града се намира на континента. Характеризира се с корабостроене, ремонтиране на кораби, цветна металургия, нефтопреработваща, химическа, електротехническа и лека промишленост. Слави се със занаятчийското си производство на изделия от стъкло - венецианско стъкло, дантели, мозайки. Има университет и консерватория, оперен театър и богати музеи.

Цветелина Велкова