Няма нищо по – лошо от счупена пералня и скъсани дрехи. Често ни се случва да хвърлим мръсните дрехи, без да проверим съдържанието на джобовете и резултатът е именно това. А ни коства не повече от минута, за да преровим и да видим дали няма нещо, което може да увреди уреда.

Вижте кои са нещата, които НИКОГА не трябва да перете, за да се радвате на здрави машина и дрехи..

Монети

Това са най – често забравяните в джобовете предмети. Тези малки парчета метал може да изглеждат безобидни, но са способни да причинят сериозни щети на пералната машина, пише Idei.bg. Те могат да повредят перките на дренажната помпа, ако преминат през филтъра. Друг проблем е, ако се забият в дренажната тръба и да я блокират, така че водата да не се оттича или дори да счупят стъклото на машината. Или по-лошо, те биха могли да повредят барабана и да пробият външния резервоар, което ще ни струва доста.

Петна от бензин

Не се изкушавайте да изхвърлите дреха, която има петно от бензин в пералнята. Много е малък шансът, но все пак им опасност от пожар, според The Spruce. Затова по добре изперете дрехата със сода и прах за пране на ръка и оставете да изсъхне.

Бельо

Знаем, че е много по-лесно да хвърлим бельото си в прането с останалите дрехи. За съжаление, това може да е лошо както за дрехите, така и за пералната машина. Малките закопчалки и банели могат да се захванат към други дрехи или д се увъртят и да скъсат плата. Всичко, което трябва да направите е да сложите сутиените в торбичка и да ги пуснете или да изперете на ръка.

Ключове

Няма нищо чудно в това да забравяме разни неща, но не и когато става въпрос за ключовете. Водата може да бъде критична за тези на колата и да увреди дистанционното. Самият ключ пък може да нанесе непоправими щети на барабана.

Козина на домашни любимци

Ако имате космат приятел, със сигурност има следи по него на сакото, килима, по възглавниците, по спалното бельо. Тази козина може да се слепне в пералната машина, да запуши дренажните помпи и да залепне към барабана.

Постелка с гумено покритие

Гумата е материал, който може лесно да се разпадне, особено ако е по – тънка. Освен това малките частици могат да доведат до запушвания и отломки по филтъра на машината.

Маратонки

Маратонките са на пръв поглед безобидна вещ, но истината е, че ако не ги перете на специална програма, а с останалите дрехи, може да ги увредите. Експертите съветват да махнете стелките и да ги сложите в стара калъфка на възглавница.

Малки дрехи

Малки дрехи, като бебешки чорапи, могат да проникнат във вентилационните отвори и маркучи на пералнята машина. Най – безобидно е да ги сложите в торбичка за пране, за да сте  сигурни, че всичко ще бъде наред.

Слагате прекалено много прах

С повече прах няма да направите дрехите по – чисти. Всичко, което може да се случи е да не се изплакнат добре, а по самата машина да има остатъци от препарата, който с течение на времето започва да мирише неприятно.