Междусъседските войни в пловдивското село Белащица продължават с пълна сила, а конфликтът между д-р Невен Енчев и местните жители придоби друго измерение. Хората вече наричат стълкновението „Кафявата война” заради последните проблеми покрай резиденцията на д-р Енчев.

Читатели на TrafficNews.bg. изпратиха снимки и видеа, на които се виждат как обратни води заливат улиците на пловдивското село. По техните думи това са екскрементите от резиденция „Алхимика”. Жена дори е заснела как въпросните фекални води се изсипват с маркуч в близките дерета, през неин имот, а оттам се свличат към вътрешността на селото.  

Особено покъртителна е била гледката при проливните дъждове в региона преди няколко седмици. Тогава водните маси, премесени с екскременти, са били изпълнили улиците от край до край.

Едно от основните притеснения на хората, които живеят във вилната зона на Белащица, бе липсата на канализация в местността. Те се оказаха лоши пророци, че един ден отпадните води от хотела ще избият и ще наводнят всичко около домовете им, тъй като ямите не могат да поемат отпадните води на толкова голям комплекс.

Само преди няколко дни пък самия д-р Енчев се похвали чрез ПР-те си, че започва ремонт на път в местността „Живака“, където се намира „Алхимикът” – „въпреки жалбите на съседите му”. Според съобщението, съоръжението се изгражда изцяло за негова сметка и  ще обслужва не само Alchemist Residence, живеещите и работещите там, но и съседните парцели и техните обитатели.

В същото време обаче д-р Енчев е стартирал нова процедура за изграждането на комплекс до „Алхимика”.  След като предишният проект бе спрян от Община Родопи след като хората в района бяха завели дело в Административния съд, сега д-р Енчев е входирал ново инвестиционно намерение. То гласи, че ще изгражда „Цех за производство на сапун от готова сапунена и глицеринова маса с хотелски комплекс към него”. 

Най-вероятно „въпросният цех” ще служи за параван за хотелския комплекс, който по презумпция трябва да обслужва работниците в него. Съседите на д-р Енчев обаче са убедени, че това е поредния финт на здравния мениджър, който цели да използва дупките в законодателството, за да построи втория си хотелски комплекс.

Припомняме, че проектът за промяна на УПИ-то на парцела на д-р Невен Енчев бе отменен с решение на кмета на  Община „Родопи” Пламен Спасов през април.

В поредица от материали ви запознахме със сложния казус със строителството и действащия хотел на д-р Енчев в местността „Живака” и „Варниците” в пловдивското село.  Все още двете страни – здравният мениджър и живеещите в района са на коренно противоположно мнение какво всъщност се строи в съседство на резиденция „Алхимика”.

Разрешителното за строеж, издадено от Община „Родопи”,  е за укрепване на изкоп, но не и за строителство на мащабна сграда. Първоначалният проект бе за цех за производство на биосладка, но д-р Енчев се е отказа от него,  а след това бе издадено единствено разрешение за укрепване на изкоп.

Съседите в местността смятат, че това е всичко друго, но не и укрепване не изкоп. Те са на мнение, че строежът на комплекса вече тече, а строителното разрешение за него ще бъде издадено преди да бъде довършена резиденция „Фон Голденбург”.

След поредицата от скандали, започнаха и масирани проверки от РДНСК и Община „Родопи”. Последната такава от 7 март е констатирала нарушения при изграждането на подпорните стени. От дирекцията по строителен контрол са написали акт на фирмата строителен надзор и са постановили „да се вземат незабавно съответните законосъобразни действия за продължаване на укрепването на изкопа”.

Същите мерки са били взети и от общината. Така на 15 март гл. архитект Атанас Недевски подписва заповед, в която са внесени корекциите от РДНСК при проверката.

Докато траят всички тези процедури по законността на строителството, кметът Пламен Спасов подписва друга заповед на 9 февруари, с която одобрява новото УПИ на имота на д-р Енчев, съобразено с инвестиционния проект. Той включва  хотелски комплекс, чието застрояване на места стига до 15 метра, басейн и други обслужващи дейности.

Веднага, след като заповедта за промяната на подробния устройствен план излиза, съседи я атакуват в Административния съд.  От Община „Родопи” разбират за делото и само няколко дни по-късно с нова заповед на кмета предишната бива обявена за незаконосъобразна.

Мотивите в заповедта са, че има отклонение между графиките и текстовия част на проекта. Кметът Спасов заяви пред TrafficNews.bg, че решението за отмяната на заповедта е взето след препоръка на юриста на общината. На практика по този начин делото в Административния съд срещу община „Родопи” отпада.

За да реализира проекта си д-р Енчев трябва отново да внесе в деловодството на общината своите инвестиционни намерения за парцела и да започне цялата процедура отначало.

Строителството в местността продължава с пълна сила, но категоричното становище на всички институции е, че там се извършва укрепване на изкоп, а хората са на коренно различно мнение.  

Наш репортер се свърза и управителя на фирмата, която упражнява строителен надзор на обекта – „Кима Консулт”. Инж. Младен Младенов заяви, че от РДНСК са имали забележки върху големината на подпорните стени и на места строителят е бил удължил малко повече. В новото строителното разрешение на Община „Родопи” обаче тези неща били коригирани.

Според инж. Младенов пропадането в парцела е много голямо и поради това са необходими няколко подпорни стени, които да укрепят изкопа, улицата и съседния парцел. Пропадането на всичко това обаче е станало не в резултат на свойствата на почвата, както се твърди в редица документи, а най-вероятно от първия изкоп. Той е бил направен, когато д-р Енчев все още е възнамерявал да прави цех за биосладка.

На въпрос дали тези подпорни стени биха могли да послужат за основа на масивна сграда върху нея, инж. Младенов заяви – „Няма как да бъдат заобиколени, а и те са достатъчно масивни, за да могат да се използват при бъдещо строителство.

Така отговорът на въпроса какво строи д-р Енчев започва да се избистря. От една страна той строи масивна подпорна стена, която освен за укрепване, може да послужи в бъдеще и за основа на сграда. Строително разрешение за нея все още няма, но по всичко личи, че скоро и тези документи ще бъдат придвижени.

 ДНСК vs Община Родопи по казуса за новия хотел на д-р Енчев

Д-р Енчев: Аз им предложих палат, а те искат да живеят сред боклуци! Селото не може да излезе от Иван СНИМКИ

Белащица като Слънчев бряг! Крясъци, много алкохол и зверско дънене посред нощите ВИДЕО

Боклуци заляха вилната зона на Белащица край Алхимика, кметицата в безизходица СНИМКИ