„От главния архитект на община „Родопи” е издадено разрешение за строеж за укрепване на изкоп. Извършена е съвместна проверка от служители на РДНСК Южен централен район и община „Родопи”, при която е установено, че се изпълняват строителни работи в отклонение от издадените строителни книжа”.  /ДНСК/

Няма открито нарушение на закона. Няма доказана вина на наши служители. Говорите за административна принуда налагана от общината. Напротив има оказан натиск от ваша страна върху наши служители. ..Не може гражданин изградил незаконен обект да иска да се накаже друг, а неговият строеж да остане незабелязан.” /Таня Бочукова, зам.-кмет на Община „Родопи”/

Тези две очевидно противоположни становища касаят един и същ  казус, а именно печално известният строеж до резиденцията „Алхимика” на д-р Невен Енчев. Първото е в отговор на запитване на TrafficNews.bg до ДНСК, получено на 27 февруари, а второто е писмо от зам.-кмета Бочукова до жителите на местностите „Живака” и „Варниците” край Белащица, получено два дни по-рано.

Коя от двете институции не казва истината? Специалистите от Дирекцията по строителен надзор  твърдят, че нарушения има и  прехвърлят топката в полето на  община „Родопи”. „Строежът е четвърта категория съгласно Закона за устройство на територията, поради което последващите действия за отстраняване на допуснатите нарушения са в правомощията и задълженията на кмета на община „Родопи”  Пламен Спасов” е техния коментар.

От друга страна заместникът на Спасов – Таня Бочукова е категорична, че нарушения при строежа  на д-р Енчев няма  и с доста назидателен тон обяснява на жалбоподателите, че заради техните сигнали до президента, председателя на парламента,, министър -председателя,  омбудсмана и прочее институции, в общината непрекъснато текат проверки на служителите. Според Бочукова има издадено разрешение за обект „Укрепване на изкоп” и в момента се работи по този строеж. Той бил с всички необходими документи.

Третата страна в спора – самият д-р Невен Енчев комуникира със съседите си през Фейсбук, използвайки саркастични постове. В последният той е сложил снимки на проекта на бъдещата си резиденция и   до тях снимки на преливащите от контейнери боклуци.  Текстът е показателен - .АЗ ИМ ПРЕДЛОЖИХ РАЙОНЪТ ДА ИЗГЛЕЖДА КАТО НА СН.1, АМА НЕ, ТЕ СИ ИСКАТ, КАКТО НА СНИМКИ 2,3,4,5 ...ИЛИ МЕ ЧАКАТ, КАКТО ВСЕКИ ПЪТ ДА ИМ ПОЧИСТЯ БОКЛУЦИТЕ ОКОЛО КОНТЕЙНЕРИТЕ, ЗАЩОТО ТЕ СА НАД ТЕЗИ НЕЩА. ИЗЧАКАЙТЕ ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА И ЩЕ ВИ ИЗРОВЯ ОТ "СОБСТВЕНИЯ ВИ БОКЛУК".
"ИВАН МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ СЕЛОТО, НО СЕЛОТО НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ИВАН*...."
*ИВАН НЕ Е КОНКРЕТНО ЛИЦЕ, СЕГА ПЪК ДА НЕ ВЗЕМЕ, НЯКОЙ ИВАН ДА СЕ ЗАСЕГНЕ...

Жителите на Белащица обаче очевидно са се засегнали, тъй няколко души, които живеят до резиденцията на доктора, се свързаха с TrafficNews.bg, за да изкажат възмущението си от нападките.

Съседите на д-р Енчев смятат, че с този тип говорене, той не прави нищо друго, освен да измести наистина важните въпроси и проблеми, които засягат строителството на новия палат.

„Аз не съм Иван, но може да ме наричате така. Аз селото си не съм го напуснал, колкото и да се опитват други да ме изгонят. Истинските проблеми съвсем не са личността на д-р Енчев и неговия бизнес, както и успешния му живот. Нека го има колкото се може по-дълго!

От големите проблеми,   естествено,  на първо място стои разрешителното за строеж. Той казва, че няма по-законен строеж от неговия в Белащица. Но как се строи масивна сграда, вместо укрепване на изкоп?  Защо д-р Енчев зарови основните на сградата си, когато разбра за проверката? Това дали е законно ще го решат от РДНСК. Със сигурност това е заобикалянето на закона, но има и по-съществени неща в случая”, разказва мъж, от селото представил се като Иван, /като не пропусна да уточни, че това е събирателния образ, сочен от Енчев/.

Иван посочва и  конфликтът с боклуците, експониран зрелищно от хотелиера, като напомня, че преди да бъде построен комплексът „Алхимика” никога не е имало проблем  с тях.  Необходимият брой контейнери е бил налице, като никога не са се препълвали.

„Тези контейнери са направени да обслужват 10-15-20 къщи с по 1-2 семейства в тях. В един момент имаме  отпадъци от цял хотел и огромен ресторант. Всяка сутрин служители на комплекса  отиват и хвърлят черните чували с отпадъци. Докторът няма собствени контейнери,нито пък някой идва специално да вдига неговия боклук” категоричен е  Иван.

Основните притеснения на хората обаче са други, а известният лекар не казва и дума за тях. Силният и постоянен шум, както и сигурността на имотите им, които могат да пострадат от ежедневните дейности в Алхимика, всяват страх в живеещите в местността.

„В момента има един басейн,  а проектът  включва още един в новия комплекс, а в района няма канализация.Дори като оставим цялата тази вода, която ежедневно се излива от баните и тоалетните на хотела, какво се случва с поддръжката на басейна? Това са хиляди кубици вода, която бива подменяна периодично. Тя отива в почвата и ямите, но те имат определен капацитет. В един момент  земята ще спре за поема цялата тази вода и нашите дворове ще се превърнат в блато! Кой ще ни гарантира, че  утре къщата ми няма да подаде, или подпочвените води няма да избият в двора ни?”, питат жители на съседните имоти.

Шумът е третият основен източник на постоянен тормоз спрямо живеещите в района. Хората обясняват, че не е проблем самото строителство.  Всеки е минал през този път и докато се строи те ще проявят търпение. Проблемът е постоянните купони, галавечери и всякакви други мероприятия, които се организират в комплекса на д-р Енчев.

Според  хората от околността основна вина за случващото се носят кметът Пламен Спасов, заместничката му Таня Бочукова и главния архитект на общината Атанас Недевски, които трябва да следят изкъсо строителството в района. 

„Всички вдигаха ръце и ни казваха, че нямат нищо общо с д-р Енчев и как са го виждали само по телевизията. С цялата си наглост само седмица след това всички се бяха наредили около него и се снимаха в различни кампании и галавечери. Нека г-н Спасов да не забравя, че тези, които са го избрали сме ние. За съжаление, май ще се сети, чак в навечерието на изборите. Но дотогава вече може да е късно…” коментира белащенци.

В момента, в съседство с резиденцията Алхимика,  зее огромен изкоп, дълбок около 20 метра, в който са налети огромни количества бетонни основи, а  от тях стърчат високи арматурни железа, част от които са облечени в стени.

Разрешителното за строеж, издадено от Община „Родопи”,  е за укрепване на изкоп, но не и за строителство на мащабна сграда. Първоначалният проект бе за цех за производство на биосладка. Д-р Енчев се е отказал от него,  а след това е издадено единствено въпросното разрешение за укрепване на изкоп.

Известният здравен мениджър все пак е внесъл инвестиционен проект за промяна на ПУП, с който да изгради почивен комплекс. От Община Родопи са казали „да” на проекта на д-р Енчев, който в момента е в РИОСВ за издаване на екологична оценка.  Ако той мине през там с положителна оценка, след това може да бъде внесен и работен проект за самото изграждане на комплекса.

Съседите в местността смятат, че това е всичко друго, но не и укрепване не изкоп. Те са на мнение, че строежът на комплекса вече тече, а строителното разрешение за него ще бъде издадено преди да бъде довършена резиденция „Фон Голденбург”. Според проверките на общината строителство на комплекс няма.

При последните ни разговори с д-р Невен Енчев той заяви, че всичко при него е изрядно и проблем трябва да се търси при неговите съседи, в които имоти има незаконно строителство.

„Защо цялата обществено се занимава с мен? Абсолютно всичко е законно. Не само на никого не преча, а  и ще превърна един змиярник в уютно и красиво място. До него ще построя и църква”, заяви той през декември 2016-а година. Преди няколко дни пък заплаши, че ще заведе дела срещу медиите, които го очернят и със спечелените пари ще построи църквата, която всъщност щеше да е дарение от самия него.

По отношения на даренията докторът очевидно работи на принципа „Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво говоря”, защото 16 деца на пловдивски полицаи, загинали при изпълнение на служебния си дълг, все още чакат обещаните от благодетеля  джинси от колекцията „Фон Голденбург”.  Те трябваше да ги получат на благотворителния бал, организиран от Синдикалната федерация на служителите на МВР на 13 декември в Областната управа, но два месеца и половина по-късно хлапетата не са получили нито чифт, потвърдиха от Федерацията.