Мащабна проверка на експерти от РДНСК Южен централен район, както и на централното ръководство на ДНСК, съвместно с Община Родопи е била извършена днес на строящата се резиденция „Алхимист Фон Голденбруг”, научи TrafficNews.bg.  Контролният орган е видял изкопните работи, като е изискал и всички строителни книжа от инвеститора – д-р Невен Енчев.

От ДНСК заявиха пред репортер на TrafficNews.bg, че до седмица резултатите от проверката ще бъдат готови и ще бъдат предоставени на медията ни.

Насрочената за днес проверка обаче явно бе вбесила д-р Невен Енчев. През страницата си на новия комплекс в поредица от постове той изригна срещу своите съседи и живеещите в местността в селото от Родопската яка.

„Аз им предложих районът да изглежда като на снимка 1( б.а. проект на резиденцията „Фон Голденбург”, но те искат да е като на снимки 2,3,4,5( б.а. преливащи контейнери за смет). Изчакайте ме до края на месец и ще ви изровя от „собствения ви боклук”. ИВАН МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ СЕЛОТО, НО СЕЛОТО НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ИВАН”, този емоционален пост е на д-р Невен Енчев в страницата му, която рекламира новата му резиденция „Алхимист фон Голденбург” в Белащица.

Под публикацията във Фейсбук се разрази разгорещена дискусия между д-р Енчев и потребители на социалните мрежи за комплекса, бизнеса му, болниците и навиците му.  В други постове той иронично описва, своите съседи като хора, които смятат, че живеят в Ноев ковчег, а единствената им цел в живота им е да му пречат.

В момента, в съседство с резиденцията Алхимика, собственост на  д-р Невен Енчев, в момента зее огромен изкоп, дълбок около 20 метра, в който са налети огромни количества бетонни основи, а  от тях стърчат високи арматурни железа, част от които са облечени в стени.

Разрешителното за строеж, издадено от Община „Родопи”,  е за укрепване на изкоп, но не и за строителство на мащабна сграда. Първоначалният проект бе за цех за производство на биосладка. Д-р Енчев се е отказал от него,  а след това е издадено единствено въпросното разрешение за укрепване на изкоп.

Известният здравен мениджър все пак е внесъл инвестиционен проект за промяна на ПУП, с който да изгради почивен комплекс. От Община Родопи са казали „да” на проекта на д-р Енчев, който в момента е в РИОСВ за издаване на екологична оценка.  Ако той мине през там с положителна оценка, след това може да бъде внесен и работен проект за самото изграждане на комплекса.

Съседите в местността смятат, че това е всичко друго, но не и укрепване не изкоп. Те са на мнение, че строежът на комплекса е започнат, а строителното разрешение за него ще бъде издадено преди да бъде довършена резиденция „Фон Голденбург”. Множеството проверки досега показваха, че всичко е изрядно и там строителство на хотел или комплекс няма, поне към момента.

При последните ни разговори с д-р Невен Енчев той заяви, че всичко при него е изрядно и проблем трябва да се търси при неговите съседи, в които имоти има незаконно строителство.

„Защо цялата обществено се занимава с мен? Абсолютно всичко е законно. Не само на никого не преча, а  и ще превърна един змиярник в уютно и красиво място. До него ще построя и църква. Парцелът не е във вилната зона. В момента там се извършва укрепване на изкоп, тъй като има опасност улицата да пропадне”, заяви през декември 2016-а годинад-р Невен Енчев.

Ето и последни снимки и видео на строежа в село Белащица: