Частна фирма, наета от EVN, си остави ръцете и осакати растителността в пловдивския квартал „Коматево“. Десетки дървета са били окастрени по безумен начин, а клоните им са останали разпръснати по частни дворове и улици с дни! Дейността била предприета за разчистване на пространствата около кабелите. След нея обаче виждаме по-скоро вандализъм, отколкото професионално свършена работа.

За казуса TrafficNews бе сигнализиран от сдружение "Коматевци за Коматево", чиито членове са гневни на случилото се:

Дърветата са унищожени. Много от тях може повече да не се възстановят. Кастренето не се прави по този начин, камо ли в този период на годината, когато дърветата са в цъфтеж. Много от клоните са отрязани по начин, по който всъщност не спасяват кабелите от нарушаване на целостта им“, заяви пред медията ни Илия Чакъров, член на сдружението.

В имота на Илия резачите нахвърлили десетки клони и зарязали така. Оказва се, че тази гледка заварили още десетки други, останали блокирани заради "живата плет" пред дворовете си. Но клонки се търкаляли още дълго време из тротоарите и улиците на пловдивския квартал, без никой да ги почисти, споделят местни. Отпадъци били захвърлени и около дъждоприемните шахти, създавайки предпоставка за запушване.

Коматевци забелязали, че растителността им бива орязвана от хора без униформи, а по камионът, с който се придвижвали, също липсвали фирмени обозначения.

Те подали сигнал до Пловдивския общински инспекторат, откъдето е възложена проверка. От институцията заявиха пред TrafficNews, че техен служител е посетил мястото. Предстои идната събота и неделя дежурен екип да направи отново инспекция на терен. От ПОИ потвърдиха, че EVN е наел частник за дейността по орязване на клоните. 

В коментар пред медията ни от район „Южен“ заявиха, че еколозите им не намират нищо нередно в цялата картина. Според специалистите дърветата са орязани коректно, на правилните отстояния, така че да не прекъснат жиците на електроразпределителното дружество.

„За растителността няма проблем“, допълниха оттам.  

Общинските предприятия „Чистота“ и „Градини и паркове“ също бяха сигнализирани по казуса. От пресцентъра заявиха, че клонките по улиците ще бъдат разчистени. Обемните клони ще бъдат отказани за преработка в компостиращата система на Пловдив.

Какво ще покажат проверките на институциите, TrafficNews ще проследи. Очаквайте подробности!

Галерия: