В началото искаме да отправим едно предупреждение. Тези - с по-лабилни нервни системи, както и онези, които не само че не разбират чалгата, но дори я заклеймяват, да не слушат това видео. И по възможност да не доближават вечер района между Дома за възрастни хора и Транспортна болница в никакъв случай! А ако случайно живеят там или на километър-два - в съседния квартал Смирненски, спешно да се изселват! 

В противен случай рискуват много. Здравето си, спокойствието си, съня си... И при всички случаи ще се почувстват като идиоти. Така както се чувстват вече дни наред пловдивчани, имащи нещастието да живеят в Кючука близо и не толкова близо до ресторант "Чифлика". Шумът от това заведение, особено в петък, който тероризира всички в радиус от няколко километра, е такъв, че може да изкара от релси и най-хрисимия наш съгражданин. 

По една случайност пишещият тези редове, който живее не в Кючука, а в Смирненски, на бул. "Хаджи Димитър" - през доста улици от посоченото място, сам се убеди в абсурдността на гюрултията, минаваща за музика и носеща се от "Чифлика". За който впрочем Гугъл ни уведомява, че е разположен на "удобно и спокойно място в квартал Кичук Париж". Е, вече мястото не е нито удобно, нито спокойно за обитаващите го. 

Въобще не можем да си представим как се чувстват болните пловдивчани и лекарите, обитаващи Транспортна болница. Или възрастните хора, живеещи в Дома за стари хора. Безумните маанета и приканващите викове на диджея "Дай, дай, дай!, Искам още шум!", вероятно им пробиват мозъците. Да не говорим за горките деца - родителите им със сигурност чакат да стане поне 23 часа, за да ги сложат да спят.

Ако не беше толкова страшно, щеше да е смешно.

Но понеже нито на нас, нито на нашите читатели, които две седмици поред викат полиция без никакъв резултат, не ни е никак смешно, настояваме:

- Оторизираните за това органи (Районната здравна инспекция, Инспектората към Общината и полицията) да се самосезират и да си свършат работата!

- Да измерят децибелите;

- Да преценят редно ли е въобще след 22 часа да има музика в открито заведение в жилищен район;

- Да кажат прилага ли се Законът за защита от шума в околната среда, на който са изложени пловдивчани в район в близост до лечебни заведения;

- Да отговорят защо след неколкократни сигнали на тел. 112 (на единия от които сме свидетели този петък) полиция на мястото не е дошла и какви са причините за това? Изобщо реагирано ли е адекватно на жалбите на гражданите?

Не искаме и няма да правим каквито и да е изводи предварително. Ще изчакаме становището на институциите, които са задължени по закон да обезпечат правото ни на здравословна околна среда. И няма да оставим темата, нито ще позволим да третират хората от два квартала като овце.