„Пловдив остана проходим в зимни условия при продължилия от понеделник до тази нощ почти без прекъсване над 90-часов обилен снеговалеж“, заяви директорът на ОП „Чистота“ и началник на оперативния щаб за зимно поддържане на града Иван Стоянов. И продължи:

„През всичките дни и нощи на снеговалежа на пълни обороти работеха 55 снегорина, 26 разпръсквача, 8 челни товарача и 9 малогабаритни мултифункционални машини за велоалеите и пешеходните зони. Според действащата GPS система, която е под постоянен контрол от наш специалист, няма неизпълнени курсове на техниката нито от „Чистота“, нито от фирмата-подизпълнител КМД. Всяка сутрин от 06:00 ч. в снегопочистването на автобусните спирки и тротоарите се включваха и над 400 служителки ръчен труд“.

По-нататък в официалното съобщение на Общината се разказва как са се почиствали основните пътни артерии с интензивен автомобилен трафик и маршрутите по линиите на масовия обществен градски транспорт. И как "въпреки паркиралите коли през цялата седмица не спираше почистването и на вътрешнокварталните улици, което със засилени темпове продължава в момента".

Какво можем да кажем на това? Браво! Само че веднага рискуваме да си навлечем гнева на голямата част от пловдивчани, които не четат отчети и не се интересуват от това кой какво казва, че е свършил. Те просто вървят, шофират, живеят в Пловдив. И виждат. Освен че се пързалят, падат, пълнят обувките си със сняг, не могат да паркират, чакат замръзнали по спирките...

Наясно сме, че недоволни винаги ще има. Колкото и усилия да се полагат, все ще се намери нещо, което да развали картинката. Но... дали наистина картинката е такава? И това ли е цялата картинка? Защото в редакцията ежедневно получаваме сигнали - повечето на разгневени пловдивчани. Защото и ние живеем в този град и не сме слепи. Не казваме, че нищо не е почистено и нищо не е направено. Но да се представят нещата така, като че ли всички улици на Пловдив са на асфалт и организацията по почистването е повече от перфектна... ни звучи меко казано пресилено.

Затова си направихме труда - минути след официалната позиция призовахме наши читатели да ни изпратят снимки от моментното състояние на града. За да видим как реално стоят нещата. 

Ето какво се получи:

  

 Така изглежда според читателите ни една

пловдивска улица в квартал Смирненски.               ...а така според шефа на Чистота

   

Така изглежда улица в Кършияка - наш читател        ... а така - според шефа на Чистота

с гребло е запълвал дълбоките коловози със сняг

от тротоарите, защото предната му броня се откъртила

   

Друга улица в Кършияка...

   

И улица в квартал Източен... 

   

Тротоари и места за паркиране в Синя зона...             ...пак тротоари

Изводите оставяме за вас. И не се опитвайте да омаловажавате труда на работниците по чистотата. Не го правим и ние. Само казваме, че обективността изисква да бъдем малко по-кротки с хвалбите. Иначе Пловдив е проходим... Въпреки 90-часовия обилен снеговалеж и над 120 см снежна покривка - пак според шефа на Чистота.