57,79 % е загубата на водата в Пловдив, става ясно от стенограма на закритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, която се проведе преди няколко дни.  Това означава, че едва 42,21 % от водата, която се пуска по водопреносната мрежа стига до битовите абонати.

Въпреки огромните загуби на вода в Пловдив, местното водно дружество не е сред най-тежките случаи.

В Добрич загубите достигат до ĸoлocaлнитe 84%. Cливeн и Шyмeн също се ce нapeждaт cpeд гpaдoвeтe c нaд 80% зaгyби нa вoдa. Данните са високи и в Moнтaнa (нaд 78%), Ямбoл (нaд 71%) и Paзгpaд (нaд 70%).

Haй-мaлĸo пoдoбни пpoблeми имa в Pyce, ĸъдeтo зaгyбaтa e мaлĸo пoд 42%. Дpyги гpaдoвe, ĸoитo гyбят пo-мaлĸo oт пoлoвинaтa вoдa, ca Cмoлян (45%), Kъpджaли (48%), Cтapa Зaгopa (49%), Bидин (49%), Xacĸoвo (49%) и Coфия (49%).

По отношение на авариите в Пловдив за миналата година са станали средно по 151 аварии на 100 км от водопроводната мрежа. Най-много има в Кърджали и Пазарджик, където стават над 230 аварии на 100 км водопровод.  Отличници тук са Силистра и Велико Търново с под 90 аварии.

От години има т.нар. Воден проект е замразен, макар че се очаква той да бъде рестартиран най-късно до 2 години.

Проектът  е на стойност от 51 милиона, като в него ще се включва освен подмяна на ВиК мрежата, така и цялостен ремонт на  58 вътрешноквартални улици в Кършияка и район „Северен.

Най-мащабният проект на Пловдив бе замразен поради невъзможност на общината да възстанови ДДС, а след това и МОСВ спряха процедурата през европейските програми.  

По проекта трябва бъдат подменени 14 километра водопроводи и 800 сградни отклонения, 16.1 километра второстепенна канализационна мрежа. Ще бъде извършена рехабилитация на 2.8 километра от съществуващия колектор VII, както и изграждане на разтоварващ колектор VII. Ще бъде извършена реконструкция, модернизация и доизграждане на пречиствателна станция за отпадни води – Пловдив.