Само една общинска болница ще остане в Пловдив и това е МБАЛ „Св. Пантелеймон”. Бившата Втора градска болница ще погълне и МБАЛ „Св. Мина”, след като стори това и с Белодробна болница.

Решението ще бъде взето на сесията на Общинския съвет този четвъртък. За целта общинарите ще гласуват три предложения. Първо те ще гласуват заем от 214 000 лева на МБАЛ „Св. Мина”, за да се покрият задълженията. След това ще приемат друго решение за увеличаване на капитала на МБАЛ „Св. Пантелеймон” и накрая сливането между двете лечебни заведения.

Причината за сливането на двете болници  според градоначалника Иван Тотев са две. От една страна постоянно трупащите се задължения  на лечебното заведение, а от друга политиката на Общината за сливането на болниците.

Управителят на МБАЛ „Св. Мина” Д-р Галина Карауланова бе освободена на последната сесия, като д-р Генади Странджев зае поста до сливането.

От Общината акцентираха, че сградата на Първа градска болница е паметник на културата и няма да бъде продавана. Вътре ще продължи да бъде болница, а управлението на дейностите ще мине под шапката бившия общински съветник и директор на МБАЛ Св. Пантелеймон” д-р Петко Недев.

Така в общинското здравеопазване остава само една болница, шест ДКЦ-та и КОЦ – Пловдив. Останалите лечебни заведения са държавни и частни.