Двадесет години след мистериозно убийство на македонски шофьор на пътя Пловдив - Свиленград мъжът, обвинен в тежкото престъпление, ще застане пред Пловдивския апелативен съд. На 4 май Стайко Иванов, известен с прозвището Човека птица, ще се изправи пред пловдивските магистрати и за пореден път ще се опита да ги убеди, че е невинен.

Животът на делтапланериста е като сценарий на филм на Дейвид Линч, поредица от абсурди и странни ситуации.

На 11 май 1997 г. Стайко Иванов се прибира на стоп от Пловдивския панаир за Кърджали. 31-годишният мъж е делтапланерист, конструктор и изобретател. На околовръстното го качва македонецът Киро Тодоровски с бус „Фиат Дукато“. Край хасковското село Клокотница водачът взема още един мъж на стоп. Близо до Димитровград Стайко иска да слезе, македонецът намалява скоростта, а човекът на задната седалка вади пистолет и стреля в главата му. Бусът се забива в крайпътно дърво, а според Стайко непознатият изчезва. 

Следствието започва като разследване на пътен инцидент, а полицаите не обръщат внимание на твърденията на Иванов, че шофьорът е прострелян. Смятат, че е в шок и халюцинира. Впоследствие при аутопсията е открита огнестрелната рана и Стайко се превръща в основен заподозрян.  

Половин година лежи в хасковския следствен арест, където се разболява от туберкулоза. Успява да оцелее, а впоследствие делото е спряно срещу неизвестен извършител. Делтапланеристът обаче през 2006 година завежда дело срещу държавата за незаконно задържане. Тогава  Пловдивската апелативна прокуратура възобновява спряното дело.  

Иванов е признат за виновен и осъден на 8 години затвор. Преди да влезе в затвора обаче, той пресича границата и изчезва. "За последните 10 години Стайко е бил в 20 държави в Европа. Живее в италианския град Анкона под чуждо име. Интерпол го издирва и той е принуден да се мести от държава в държава.

Заминава за Беларус, като търси убежище в държава извън Европейския съюз. Там обаче прекарва затворен половин година в студено мазе без светлина и отново се разболява от туберкулоза. Върнат е в Полша, а в края на 2016 година поляците го екстрадират в България. 

Стайко е сигурен в своята невинност и той и приятелката му Славина продължават да се борят за справедливост. 

През есента на 2014 г. адвокат Пламен Димитров внася жалба пред Главния прокурор Сотир Цацаров. В жалбата се посочват много неизяснени обстоятелства, свързани с казуса и с доказването на невинността на Стайко Иванов. Създадена е и Фейсбук група „Справедливост за Стайко Иванов“.  Славина Динева е внесла жалба и до Международния съд за правата на човека в Страсбург.