През последните 4 зимни сезона Пампорово въведе ски патрул от професионални ски инструктори, които следят за нарушения по пистите и обезпечават безопасността на туристите в ски зоната. Те следят за инциденти като наблюдават поведението на скиори и сноубордисти.  От този сезон патрул има и на ски зона Мечи чал. Четирима опитни скиори бдят за живота и здравето на туристите. 33- годишният Верго Вергов е един от тях. Заедно с неговия колега известен като Нинджата, могат да бъдат забелязани всеки ден да обхождат пистите, да вдигат падналите мрежи, да събират появилите се камъчета. След 16.30 часа, когато затварят лифтовете, обикновено се занимават със закъсали туристи, свалят деца на гръб и прочее спасителни дейности.

Верго е фен на екстремните спортове, кара ски, сноуборд, уиндсърф, уеик, ендуро.Хобита му са новите спортове,  спортове, татуировките, кросовите мотори, фотографията и пътуванията. Казва, че успява да комбинира хобитата си с работата си, като си намира работа в България и по света, която да му доставя удоволствие и да му дава добър доход, като не престава да учи нови неща и да среща интересни хора.

За първи път се качва на ски, когато е на 5 години, сноуборд кара от 16 години, преди 3 години се пали по моторите.

-Как  върви сезонът?

- Много добре! Има сняг, има туристи. Това е четвърти сезон със сняг. Миналата зима също имаше доста, но  се стопи доста бързо. Да се надяваме, че този ще задържи до април. Тази година на Чепеларе има повече туристи, най- вече заради рекламата на пакета Пампорово- Мечи чал. Чепеларе е домашен курорт, тук идват българи. Те го предпочитат, защото тук нещата се случват доста по-бързо, няма толкова опашки и е някакси по-семеен. В крайна сметка далеч не всички са почитатели на олинклузива.

Тук не е толкова комерсиално. Хотелите са семейни, в много от случаите едни и същи хора почиват по едно и също време.Например всяка година идва една група румънци, които са истинска атракция на пистите. Но българинът си остава най- добрия клиент.

Какви са преимуществата на Мечи чал, пред пистите на Боровец и Банско?

- Тук е по-компактно, не се чака, по-достъпно е за хората като локация. Да не забравяме, че Чепеларе е с най- стари традиции в ските. От близо 130 години. Когато ние сме се занимавали с туризъм и спортове, по онези баири още са пасяли овце.

 - Ски – патрулите са сравнително нова „атракция” по пистите. Как се отнасят туристите към вас?

Чужденците определено с респект, защото те са свикнали че като си длъжностно лице, ти си сложен с определена цел и трябва да изпълняват указанията, които им даваш. Докато българите обичат да нарушават правилата. Младите хора са доста възпитани. Контролът не е лесен. Това е нова професия за България. Хората не са свикнали да гледат ски- патрул по пистата. Не осъзнават , че нашата работа е да ги пазим живи и здрави.

Имахте ли сериозни ситуации тази зима?

-Да чукна на дърво- не! Досега само стандартни - загубени деца по пистите /някои родители са абсолютно безотговорни/, съпорт на инциденти с паднали хора. Очевидно трите звена – ски патрула, лифтаджиите и Планинска спасителна служба сме се сработили. Дано това положение се запази така до края на сезона. 

Кои са най-честите грешки, които правят туристите?

 - Да отидеш на ски по маратонки, дънки и някакво кожено якенце. Качваш се на 2 000 метра и си абсолютно неподготвен. Виждал съм дами с поли и токчета. Другият проблем е, че начинаещите скиори и сноубордисти гледат много  You Tube. Надъхват се с разни клипове и смятат, че знаят всичко. Обикновено те ни отварят най - много работа. Има и такива, които не могат да преценят възможностите си и карат рисково на писти, които не са подходящи за тях.  Те не са подготвени, идват на терен, който не познават. И пак добре, че сме в Родопите. Тук накъдето и да тръгнеш стигаш до реката, а тя стига до града. Почти невъзможно е да се загубиш. Но ако го направиш в Пирин или Стара планина ставаш част от сводката.

 - Е,  не всички са неподготвени. Има и хора с много скъпа екипировка, макар и с не толкова добра техника на каране.

 - Това са позьорите. Например като са в компания чуят някоя марка и отиват и си купуват такава. От една страна е добре да имаш качествена скъпа екипировка, защото тя спасява живота ти. Но има и доста смешни ситуации. Идва някаква певица в ски гардероба и иска точно определени ски, защото били на лилави цветя и щели да й отиват на лилавото яке! Човекът вътре й обяснява, че тя е начинаеща, а ските са за професионалисти, но тя си държи на своето и препира. Дават й ги, тя се връща след малко и реве. На такива им обясняваме, че като искат да са в тон – да си вземат ски в цвят, който им отива , да си направят по една снимка и после да карат, с каквото трябва.

Модерно е и затова! Но така или иначе се увеличават любителите на зимните спортове. Те какво трябва да знаят?

 - Ако не можеш да караш ски- трябва да си вземеш ски- учител. Той е твоята връзка с пистата. Той е обучен – ще те посъветва каква екипировка да си вземеш, ще ти покаже правилния начин, по който да караш, ще те запознае с терена.  Другият вариант е рисков – както за теб , така и за околните. По пистите има три годишни деца и можеш да отнесеш някое с твоето неумение. В интернет можеш да откриеш доста информация за оборудване, за екипировка. 

 - Какъв е минимумът екипировка, която трябва да притежава един начинаещ?

- Ако правите първи стъпки, най- добре е да не се хвърляте на пълна екипировка. Хубаво е да имате панталони и грейка, които да топлят, шапка и ръкавици и добри зимни обувки. След това можете да си наемете останалата екипировка от ски гардероб.  Защото има хора, които след няколко часа на пистата откриват, че това не е техния спорт и е глупаво да инвестираш в екипировка, която ще ти остане за спомен. Ако решиш, че имаш потенциал – отиваш в специализирам магазин и там те консултират. 

Но трябва да имаш реална преценка за възможностите си. Ако отидеш в магазина и кажеш, че  караш добре, хората там ще ти изберат тежки, хубави ски с обувки с висок флекс . След това ще се качите и няма да може да отлепите от пистата. И след два часа ще ревете като дете, защото ви болят краката.

 - Как ски патрулът се отнасят в фрирайдърите?

 - С любов! Харесваме ги, защото ние също сме такива. За тях наистина е много важно да имат умения в карането на ски и сноуборд и да са си купили хубава екипировка. Фрирайдът не е само  Y Tube - клипчета, опасен е, падат лавини. Ако са добре подготвени физически, имат уменията и нужната екипировка, могат да карат където си искат. Но им се обяснява, че го правят на тяхна отговорност. За повечето от тях е хоби и те са си направили планинска застраховка. На повечето писти фрирайда не се толерира, но ние на Мечи чал има специална писта за свободно спускане.

 - Има ли скрити състезания между служителите?

- Занимаваме се с различни екстремни спортове, няма как да няма съревнование. В надпреварата ставаш по-добър. Това е нормално, ние сме спортисти. Но в този смисъл, в който питате – не. Няма как да тръгнем да се състезаваме например с лифтаджиите. Макар, че там на маса нямаме никакъв шанс!

 - От тази година контролът по лифтовете е затегнат и не можеш да се качиш с чужда карта. Туристите изобретиха ли начин да заобикалят фейс-контрола?

 - Изобретиха, но няма да ви го кажа. Българите обичаме да минаваме по тънкото, между капките.Затова всяка година програмата се ъпдейтва, картите също стават все по-трудни за фалшификация и препродаване. От тази година Мечи чал е част от пакета на „Пампорово” АД и скенерите тук са същите като на Пампорово. Човешкият фактор също оказва влияние. Факт е, че тази година хората, които успяват да минат „по втория начин” са в пъти по-малко. 

 - Вие и учителите сте нащо като спасителите на плажа.  Идват ли туристи за секстуризъм?

- Не мисля. Поне тук на Чепеларе и на Пампорово не. В Банско може би, но тук хората идват за спорт и почивка. Няма стрийптиз барове, нощният живот е доста ограничен. Паралелите с летните курорти са излишни.