Началникът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП Явор Колев:

 - Заради голямото разнообразие от устройства, имащи достъп до интернет, децата са в мрежата от най-ранна възраст. В какви сайтове ги дебнат педофили?

- Факт е, че в днешно време децата още от ранна възраст са много по-добре запознати с технологиите, отколкото дори някои възрастни. Интересно проучване показва, че днес дори се наблюдават случаи деца да се учат да чатят чрез своя телефон/таблет още дори преди да са се научили да пишат с химикал. Неминуемо този напредък на технологиите, освен че предоставя достъп до услуги и информация за отрицателно време, има и своята “тъмна страна”. Глобалната мрежа на практика не признава държавните граници и в много случаи предоставя усещането за сравнителна анонимност в интернет пространството. Именно това усещане подтиква педофилите да върлуват в сайтове и платформи, предимно използвани от деца, за да набелязват своите жертви и да осъществяват с тях своите извратени сексуални желания. Преди създаването и масовото навлизане на фейсбук сред родните потребители наше проучване показа, че в България има регистрирани над 200 сайта за запознанства.

- В кои дебнат педофили?

Сред тях най-голям интерес предизвикваха например aha.bg, impulse.bg, elmaz.com, sladur.com, sibir.bg, flirt4e.com и т.н., но с появата на световната социална мрежа много от тези сайтове изгубиха своите последователи. Така и педофилите се преориентираха и започнаха да създават фалшифи профили именно във фейсбук. Ето защо, говорейки за сайтове, където дебнат най-много педофили, определено можем да кажем, че най-използваният е именно социалната мрежа. Спорадично се появяват и други интернет сайтове за запознанства в България, които се опитват да привлекат децата към предлаганите от тях услуги, но са със значително по-малко потребители от фейсбук. Такъв например е един сайт, който в последните няколко месеца забелязваме, че се използва от децата - www.chat.bg, където, за съжаление, самите те публикуват провокативни снимки и стават обект на желание от педофилите. Вече имаме и няколко сигнала за извършени онлайн посегателства спрямо малолетни в този сайт. Друг опасен сайт, в който “дебнат” много педофили, е www.jivotno.com. Сайтът предлага уникална на пръв поглед услуга – “онлайн отглеждане на животинче”. Потребители на този сайт са изключително и само деца на възраст между 8 и 12 г., което се знае много добре и от педофилите. Те също създават свои профили там с цел да набелязват своите жертви и използвайки умело психологически и не само похвати, да принуждават и извършват със своите жертви една от най-често срещаните форми на онлайн сексуално насилие над деца – виртуално изнудване и блудство. Наред със сайтовете за запознанства обаче не бива да пропускаме и други интернет платформи и приложения за смарт-телефони, които също се използват от децата и където, за съжаление, също “дебнат” педофили – снапчат, тиндър, тъмблър и т.н.

- Колко такива страници следите?

- Онлайн платформите и приложенията за смартфоните са наистина огромен брой и няма как физически да следим абсолютно всички сайтове. Ето защо усилията ни са насочени предимно към най-често използваните. Наред с тях също така усилията ни са насочени и към интернет комуникатора skype Той се използва от педофилите, осъществили вече първоначалния контакт и обработка на детето, да прехвърлят комуникацията си именно в skype, където да извършат акта на онлайн блудство и да принудят детето да покаже половите си органи.

- Как действат педофилите, за да спечелят доверието на децата?

- За съжаление, много от децата, които са и интернет потребители, не са добре осведомени за опасностите, които крие интернет, и съответно как да останат в безопасност, което пък, от своя страна, предоставя на педофилите огромни шансове за успех на сексуални посегателства. Трябва да се посочи, че тези хора са много добри психолози, знаят как мислят децата и могат много умело да ги манипулират, така че да ги склонят да извършват сексуални действия, с които да задоволяват своите извратени сексуални желания.

Педофилите използват неопитността на децата. В опасност в интернет пространството са както момичетата, така и момчетата. Това обаче, което забелязваме, е, че момчетата по-рядко споделят за осъществени спрямо тях сексуални посегателства. Интересен феномен е и това, че момичетата много често се “влюбват” в своите насилници. Това се случва например, когато в един клас повечето момичета си имат гаджета, а въпросното момиче – станало впоследствие жертва на педофил, няма. У това дете се развива комплекс поради факта, че само тя от целия клас няма гадже. Този проблем е добре използван от педофила, който, осъществявайки контакт с детето и представяйки се за момче на нейната възраст, започва почти веднага разговора с това, че “иска да ѝ стане гадже”. Спечелил веднъж доверието на детето, педофилът започва своята “обработка”, която много често включва покана да се покажат голи на уебкамерата. За да поддържат своята версия за измислената си възраст, педофилите възпроизвеждат видеоклипове или изпращат фалшиви снимки на други момчета на възрастта на момичето. То също се показва без дрехи. Това обаче, което не знае, е, че през цялото време провежданият видеоразговор се записва от педофила с помощта на различни програми, създавайки по този начин видеофайл. Чрез него той започва след приключване на първия видеоразговор да “изнудва” детето да му се показва всеки път голо и да извършва различни действия, включително дори поставяне на разни предмети (химикалки, флакони от парфюми и т.н.) в половите си органи. И ако детето откаже, следват заплахи, че въпросният видеоклип ще бъде публикуван в интернет, ще бъде разпратен до всички нейни приятели, до родителите ѝ. Уплашена и умело изманипулирана, жертвата склонява да извършва тези действия. За съжаление обаче, с всеки следващ проведен видеоразговор, се създава ново клипче от страна на педофила, който той използва, за да изнудва жертвата си.

Така едно дете на възраст между 10 и 14 г., което не е запознато със схемите и прийомите, които използват педофилите, неусетно попада и се заплита в мрежата на насилниците. Статистиката ни от последните 5 г. показва, че всяка година регистрираме по над 30 случая в страната на извършено виртуално блудство спрямо малолетни. От друга страна, педофилите използват и тези така създадени от тях клипчета, за да “търгуват” в интернет с други “колеги по интереси”. Доклад на Европейската финансова коалиция от 2013 г. показва, че в световен мащаб само 10% от обмяната на файлове (снимки и/или видеоклипове) с детска сексуална експлоатация е с комерсиална цел. Във всичките останали случаи педофилите използват тези файлове, за да могат да ги разменят помежду си и по този начин да се сдобиват с нови. В интерес на истината разпространението на детска сексуална експлоатация в интернет е най-често извършваното престъпление от педофилите на територията на страната.

Всяка година ГДБОП и нейните регионални дирекции регистрират над 60 случая на разпространение на онлайн сексуална експлоатация на деца в интернет Сектор “Киберпрестъпност” разполага с най-модерните софтуерни приложения, за да осъществява мониторинг и да наблюдава интернет платформите и каналите, използвани от педофилите за обмяна на тези файлове, като по този начин определено мога да кажа, че полаганите от нас усилия през последните години доведоха до видими резултати.

- Какво могат да направят родителите, за да защитят децата си?

- Да говорят с тях, да им обясняват какви са опасностите, които крие интернет за тях, а не да забраняват употребата на интернет. Все пак знаете, че “забраненият плод е най-желан”. Скриването на интернет не скрива проблема. Винаги даваме примера за това, че всеки родител би защитавал детето си в реалния живот, защо тогава не го прави и във виртуалния? Всеки родител може да намери полезни съвети за това как да предпази детето си на сайтовете на сектора ни – www. cybercrime.bg и www. spasidete.bg, където има цели секции, озаглавени “Полезни съвети” в две категории – за родителите и за децата. От своя страна секторът през последните няколко години поде кампания за “влизане” на полицията в училище. Служители на ГДБОП правят регулярни срещи в различни училища в цялата страна с деца от различни възрастови групи, като им се посочват проблемите и опасностите, които ги дебнат във виртуалното пространство и ги обучават как могат да останат в безопасност. Също така МВР стартира инициатива за блокиране на достъпа в България до сайтове с детска сексуална експлоатация Това е една превантивна инициатива, чиято цел е да предотврати настъпването на евентуални психологични проблеми у детето.

Димитър Мартинов, 24 часа.bg