Има достатъчно доказателства за това, че наследените гени могат да влияят на склонността за трупане на килограми. Учените от Станфордския университет са решили да проверят дали хората склонни към напълняване са обречени на постоянна борба с контролируемото тегло.

Изследователите поставили за цел да разберат кое е по- силно гените или вярата на хората за тяхната генетична предразположеност. Според специалистите резултатите са били поразителни. 200 мъже и жени са предоставили образци на слюнка за генетично изследване. Доброволците били разделени на две групи, фокусиращи се на физически упражнения или храна. Първата група била накарана да тича на пътека за бягане, а учените са следели интензивността на поглъщане на кислород. Що се отнася до втората група – тестваните хапвали супи.

Във втората част на експеримента участниците получили резултатите от генетичните тестове. В някои случаи данните били нарочно променени, а на хората обяснено, че да се борят с гените е безсмислено. Отбелязва се, че участниците са проявили както поведенчески, така и физиологични реакции, съответстващи на лъжливата информация, която са получили.

Резултатите от изследването показали, че излъганите доброволци показали по- лоши резултати в спортната част, потреблението на кислород рязко паднало, а обемът на дробовете им е намалял значително, същото се отнася и до втората група, която се е хранила.

„Резултатите от тези изследвания показват, че промяната на мисленето и здравословното хранене може да намали влиянието на някои гени, влияещи на теглото“, заключават учените.

Превод и редакция: Trafficnews.bg