Бутилираната вода извлича повече полезни съставки от зеления чай, но ако го пиете заради вкуса, е по-добре да използвате чешмяна вода, препоръчват американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Антиоксидантите в запарения с бутилирана вода зелен чай са почти два пъти повече, но той е по-горчив, установиха учените от университета Корнел. Зеленият чай съдържа епигалокатехин галат, който е полезен за мозъка и сърцето. Съдържанието му обаче намалява "драстично", когато напитката бъде приготвена с чешмяна вода.

Причината е по-високото съдържание на калций, магнезий и желязо в нея. Американските учени са дали на около 100 доброволци да оценят вкуса на шест чаши чай - три зелен и три черен. Те са използвали скала за сладост, горчивина, киселина и земни нотки. Напитките са приготвени с 2.5 гр чай и 125 мл вода, запарвани три минути и прецедени. При черния чай видът на водата се отразява по-малко върху вкуса, вероятно защото съдържа помалко катехини.