„Неудобни въпроси“ е мястото, където обсъждаме проблемите от нашето ежедневие. Всички ние преминаваме през различни етапи в живота си и опитът, който черпим от трудностите ни би могъл да е от полза за намиращите се в подобна ситуация. И понеже вярваме, че рубриката ще помогне на много от нашите читатели, задавайте спокойно вашите въпроси. На тях отговаря клиничният психолог Карина Бялкова и както етиката налага, запазваме анонимността на всеки от вас. 

 

Повечето от нас се радват на дългия ден, все по-топлото слънце и цъфтящите дръвчета. Великден е, имаме почивни дни, настроението е празнично, а шарените ни яйца се получиха чудесни! Какво би могло да се обърка? За съжаление, не всеки е толкова щастлив в празничните дни. За хората, предразположени към психични заболявания, както и за недотам резистентните на стрес, настъпва най-трудното време в годината - пролетта. Ето кои са най-честите причини за пролетната депресия.

 

Всеобщото веселие

Ако преминавате през труден етап в живота си или просто не се чувствате удовлетворени, цялата еуфория покрай настъпващите празници постоянно ви напомня, че има нещо нередно. „Защо не мога да се радвам като другите?“, „Виж го пък този колко е ухилен!“, „Как така на колегите все им е забавно?“ са част от мислите, които пропъждате още преди да сте ги осъзнали. Но чувството, че другите са ОК, а пък вие - не, остава. То, разбира се, е силно индивидуално - от поносима гнет, която просто помрачава настроението ви, до пълно отчаяние, което може да има тежки последици.

Удължената светла част на деня

Тук навярно се сещате за популярната песен на Лана Дел Рей „Summertime sadness“ (Лятна тъга). Всъщност, терминът за това състояние е обърнато сезонно афективно разстройство. Всички са чували за сезонно афективното разстройство, при което иначе психически стабилни хора получават депресивни епизоди през зимата. Е, при обърнатото е същото, но епизодите настъпват през лятото, когато по-дългите светли часове на деня причиняват промени в отделянето на мелатонин и серотонин. Преходът към тази удължена светла част на деня може да бъде изключително стресиращ за организма. 

Социалната среда

Много ваши приятели започват да ходят на почивки и екскурзии още през пролетта. Заливат ви оферти за евтини полети, но вие сте потънали в работа и през ум не може да ви мине да вземете отпуск. Или пък имате толкова много други разходи, че единственият плаж, който ще видите, е от снимките на колегите ви във Фейсбук. Е, няма как да не се почувствате зле от всичко това - все пак сме хора, а хората имат тенденцията постоянно да се сравняват с другите. Ако се научите да не го правите, голяма част от отрицателните ви емоции ще изчезнат. 

Пролетната умора

Ние сме души, но сме заключени в нашите тела. А при преходът от зима към лято, телата са подложени на редица изпитания като пролетната умора. Засилващата се физическа активност, липсата на витамини и желязо, натрупана през зимните месеци и промяната в режима на съня водят до много оплаквания, сред които изтощение, слабост, намален имунитет, разсеяност, промяна в теглото. Всичко това може да ви накара да се усъмните в собствените си способности и да се чувствате зле. 

 

Ако и вие сте от хората, които по-трудно се адаптират към смяната на сезоните, не забравяйте да обръщате повече внимание на диетата и съня и да прекарвате повече време сред природата. Така ще намалите дискомфорта от прехода и ще можете по-пълноценно да се радвате на възобновяващия се живот.