Д-р Веселин Герев е специалист по психиатрия, лекува състояния на тревога, безпокойство, напрежение, панически кризи, депресия и безсъние. Завършил е медицина във ВМИ – Пловдив, през 1991 г. Защитава специалност по психиатрия пред 1997 г. Консултант е на ВМА 1999-2001 г. От 2002 г. е психиатър на свободна практика. TrafficNews разговаря с него за пролетната умора и как смяната на часа се отразява върху психиката ни.

- Д-р Герев, изпратихме зимата и посрещнахме пролетта. Задава ли се пролетната умора?

- Пролетна умора все още няма, защото слънцегреенето е малко. Едва от 2-3 дни е по-слънчево. За да има пролетна умора, трябва поне една седмица интензивно слънцегреене. Небето да е ясно и да може да се радваме на слънчевите лъчи.

Това е едно физиологично състояние, което трябва да мине практически всеки човек. Не е необходимо да прави нищо, за да излезе от него. Случва се физиологично.

През зимата има по-малко светлина. В последните месеци времето беше мрачно, дъждовно, а като няма светлина, намалява серотонинът – веществото на спокойствието, тонуса и настроението. Затова и когато времето е мрачно, сме по-лениви, отпуснати и мързеливи. Когато грейне слънце, се наваксват серотониновите нива. И това се отчита с по-голяма сънливост за 5-6 дни, докато нивата на серотонин се нормализират. Оттам нататък следва покачване на тонуса и настроението.

- Как може да премине по-леко това състояние?

- Да се показваме на слънце и да го използваме. Това е вариантът да мине по-бързо. При някои хора минава за 1-2 дни, при други – за 5-6, зависи от дефицита на серотонин, който трябва да се навакса. Когато светлината огрява в очите на човек, покачва вътрешно нивата на серотонин. Това обяснява защо там, където е много слънчево - в Африка, Азия, Латинска Америка, хората са по-спокойни. Просто те са защитени от такива проблеми.

- Как ни се отразяват резките промени на времето?

- Резките колебания на времето се отразяват лошо на повечето хора, защото един вид лъжат психиката -  идва ли пролетта, или не идва. Тогава е засегнат и сънят, получава се и напрежение, настроението е тегаво. И се получават едни много интересни феномени от сорта на сърцебиене, колебания в кръвното налягане, които са често срещани и при други състояния, но тук се засилват. Това е рисковият момент при резките колебания на времето – колебанията на кръвното налягане.

- Тази седмица преминаваме към лятното часове време. Кои хора са най-засегнати от превъртането на стрелките?

- За пореден път терор върху нашите изстрадали души и тела. Европейската комисия доказа, че е антихуманна организация и не иска да премахне смяната на часовото време. Като имаме предвид колко неграмотни и недалновидни са европейските политици, е нормално да продължат да ни тормозят.

Смяната на часовото време влияе зле най-вече на хората, които страдат от хронични заболявания и трябва да си пият лекарствата три пъти на ден. Сега е моментът тези хора да започнат да си бутат приема всеки ден с 15 минути напред. За да може в неделя, когато сменим часовото време, те да са синхронизирани и да не се получи един час дупки. При ендокринни, сърдечно-съдови, психични заболявания, където медикаментите се приемат трикратно, този час е от съществено значение. Това може да доведе до много проблеми.

Доказано е, че в деня след смяната на часовото време инфарктите и инсултите се увеличават с 50%. Това са все хора, които са на медикаментозна терапия.

Тъй че ползи няма никакви, икономия на енергия – никаква, остават само негативите за нашите душа и тяло. Хората в активна възраст тръгват на работа един час по-рано и психиката им още спи. Тази спяща психика ги кара да правят трудови злополуки, пътно-транспортни произшествия, които се увеличават с над 60% в понеделника след смяната на часовото време. Това е един много сериозен проблем. И при положение, че ползите са никакви, въпросът е защо го правим. Но логичен отговор няма.