Българи пътуват до Турция, Гърция и Германия, за да купуват лекарства. Най-често причината за това е по-високото качество на медикаментите в тези страни и липсата на определени лекарства в родните аптеки. Приеме ли се проектонаредбата за въвеждане на т.нар. разходоефективност, тази практика ще стане масова, смятат пловдивски лекари.

Както TrafficNews.bg вече съобщи, промените предвиждат, когато са налице терапевтични алтернативи, на пациента да бъде предписван най-евтиният медикамент. Целта е при постоянно нарастващото потребление на лекарствени продукти да се спестят средства на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В мотивите е записано, че с въвеждането на този принцип НЗОК ще спести 780 000 лева за една година.

Ще ни лекуват само с най-евтините медикаменти! Защо?Това е риск за живота и здравето на българите, смята председателят на Българския пациентски форум

„Някои медикаменти като Фуроземид от 500 милиграма например вече ги няма на нашия пазар. Това е препарат, който се търси. И хората го купуват от Гърция или Германия. Пациенти също споделят, че са много по-доволни от пазара в Турция. Отиват специално, за да се снабдяват за 3-4 месеца, защото препаратите им действали по-добре. Не вярват на българските производни. И аз нищо не мога да им кажа”, коментира завеждащият Кардиологичното отделение на МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив д-р Цветан Деведжиев. Той също е на мнение, че наложи ли се да предписва определени лекарства, това ще накара повече пациенти да пазаруват в турските и гръцки аптеки.

„Това несъмнено ще затрудни работата на лекарите. Разбира се, ако излезе като задължителна наредба, ние трябва да я спазваме. Но по какъв начин ще обясним, защо не изписваме оригиналния медикамент, а синонима”, пита се кардиологът. Според него принципът на разходоефективност ще ощети пациентите. Има опасност и да ги лиши от най-съвременните иновативни терапии, които са и по-скъпи.

Също така д-р Деведжиев се опасява, че ще има ответна реакция и е възможно пациенти да започнат да завеждат дела срещу медици, че не са лекувани с най-качествените медикаменти и по най-подходящия начин. „Ако искат по-скъпото лекарство, ще го изписваме на отделна рецепта, която  не влиза през Касата. Иначе няма как да стане. Но който е съставил тази наредба, той да отговаря. Ние ще се съобразим с нея”, допълва специалистът.