Българите ще бъдат лекувани с най-евтините медикаменти. Това предвижда проектонаредба за условията за реда за предписване и отпускане на лекарства, която е качена на сайта на Министерство на здравеопазването. Целта е при постоянно нарастващото потребление на лекарствени продукти да се спестят средства на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) чрез въвеждане на т.нар. разходоефективност. В мотивите е записано, че с въвеждането на този принцип НЗОК ще спести 780 000 лева за една година.

Този принцип залегна през миналата година при предписването на терапия на новозаболели пациенти с някои заболявания като ревматоиден артрит, псориазис и др. Сега здравните институции предлагат той да важи за всички болести, за които се изписва лечение с протокол.

От Касата са категорични, че предлаганата промяна няма да наруши правото на пациента на подходящо лечение, тъй като „с въвеждането й се гарантира еквивалентност на терапевтичния ефект”. Пациентски организации обаче се притесняват, че тя означа риск за живота и здравето на българите. Тъй като Здравната каса ще решава коя е най-разходоефективната терапия и лекарите ще бъдат длъжни да я изписват на болните, без да се съобразяват с медицинските показания. Специалистите, които не спазват тези изисквания, ще бъдат глобявани с до 5000 лева.    

„Тази проектонаредба е ужасяваща, тя е геноцид срещу българския народ. Тя казва, че оттук-нататък лекарите ще се превърнат просто в едни предписвачи на медикаменти и терапии, назначени от чиновниците в Касата и Министерство на здравеопазването”, коментира пред TrafficNews.bg Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум.

Според него няма да можем да се възползваме и от модерните иновативни терапии, които се прилагат в Европа, тъй като те са по-скъпи. И в момента компаниите, които внасят нови медикаменти, трябва да изпълнят редица изисквания. През първата година производителите трябва да подаряват илачите, а фармацевтичните компании плащат огромни суми, за да присъстват на нашия пазар. Нови лекарства пък се покриват в България само ако имат одобрение на четири европейски агенции. Последната спънка пред достъпа до иновативни терапии е разходоефективността.

„Имали сме срещи с Касата и сме обяснили, че разходоефективност и качество на здравеопазване са несъвместими. Но въпреки всичко, никой не зачита мнението ни. Нещата се правят тихомълком. За съжаление тази наредба наистина ще изключи лекаря от основното му занимание да лекува. Той няма да има право на глас, няма да има право на становище. Просто ще отваря листчето, за да види кое лекарство му е дадено за съответното заболяване. А пациентите, които искат да се лекуват по-качествено и имат финансовата възможност, ще ходят да си търсят лекарствата по Европа. Защото с тези, които заплаща Касата, няма да получат нужния ефект от своето лечение. Останалите какво ще правят, не ми се мисли”, допълва Димитров.