Инфекцията от коклюш у нас продължава да се развива, но с по-ниски темпове, каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в Пловдив.

Това е лятна инфекция и сега му е сезонността. За щастие, темпът на разпространение намаля значително след първата вълна, когато бяха засегнати западните части на страната - София, Кюстендил, Перник и  Благоевград, сега го диагностицираме и на други места. Броят на случаите към днешна дата е 1611, което е увеличение, но със сравнително нисък темп, каза Кунчев.

“Очевидно вирусът все по трудно намира неимунни деца, които да зарази, тъй като в огромната си част това са деца под два месеца -преди възрастта за имунизация. Според мен влияние оказва и това, че смъкнахме с две седмици тази граница и вече имунизираме на месец и половина.  Допълнително, близо 600 бременни жени вече са имунизирани, това също намалява терена, на който може да се прояви заболяването. Надявам се с тези мерки и с малко по-голямо внимание към заболяването ще успеем да го ограничим значително в сравнение с други страни“, допълни той.

В Румъния случаите са над 8500. Според Ангел Кунчев през лято и есента ще продължаваме да регистрираме случаи , но няма да се стигне до такова взривоподобно развитие, каквото наблюдавахме в други страни на Западна Европа. Защото вирусът трудно намира неимунни лица, дали имунизирани, дали преболедували, инфекцията се развива сравнително бавно и с ниски темпове, допълни той.