Всеки шести жител на Пловдивска област официално е преболедувал COVID-19. Вследствие на вируса са починали 4567 души. Поставени са общо 420 808 ваксини, 34% от населението на областта е със завършен ваксинационен цикъл. Това показват данните две години след началото на пандемията.

На 8 март 2020 г. COVID-19 официално дойде и у нас, а първите открити случаи бяха в Габрово и Плевен. На 19 март болестта стигна и до Пловдив. На брифинг началникът на оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски съобщи за два потвърдени случая.  Тогава в областта все още нямаше специализирана лаборатория за PCR тестове, така че пробите им бяха потвърдени в Стара Загора.

Още на 16 март, преди първите заболели, обаче в Пловдив бе създаден Медицински щаб. В него се включиха седем специалисти - председател д-р Сийка Димчева от РЗИ и членове –директорите на Военна болница полк. д-р Ангел Гозманов, УМБАЛ “Свети Георги“ - проф. д-р Карен Джамбазов, УМБАЛ “Пловдив“- Динчо Генев, Бърза помощ- д-р Димитър Христозов, д-р Георги  Кръстев –секретар на Районната лекарска колегия и проф. Илиан Дойков, който ще представлява частните болници. В следващите дни в битката с новия вирус към Инфекциозна клиника се присъединиха още четири болници, и то частни, и от тогава работят на пълни обороти - УМБАЛ "Каспела", УМБАЛ "Пълмед", МБАЛ "Св. Иван Рилски", МБАЛ "Света Каридад". В последствие COVID отделения бяха разкрити в 21 лечебни заведения в областта. Градът ни се сдоби със собствена лаборатория на територията на УМБАЛ „Свети Георги”, в която да се правят тестове за коронавирус. Във времето такива изследвания започнаха да се работят в почти всички лаборатории в областта.

Последваха много тежки месеци за всички. Страната ни премина през пет вълни, препълнени болници, локдауни, множество мутации на вируса, зелени сертификати и ограничения за пътуване, спорт, развлечения и социални дейности. 

В първата половина на 2021 г. доминиращ бе Делта вариантът доведе до рязко увеличаване броя на заболелите. Това рефлектира върху лечебните заведения, които се наложи да се преструктурират и да превръщат цели отделения в такива за лечение на COVID-19. А лекари, медицински сестри, лаборанти и санитари се учиха в движение как да се справят с постоянно изненадващия ги вирус. И признаха, че са изморени – и физически, и емоционално. 

„Заболяването не е само инфекциозно. Това е заболяване на пулмолози, кардиолози, нефролози. То промени и психиката на хората”, сподели още в началото на годината шефът на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Георги” доц. Олиана Бойкинова. А през следващите месеци пандемията потвърди думите й.

Възможността ваксинацията да се възприеме като "светлина в тунела" бе помрачена от десетки конспиративни теории за чипиране, изменение на ДНК, безплодие. Дори най-рисковите групи като здравни работници, учители и служители в социални домове имаха колебания да се имунизират. На прага на най-тежката четвърта вълна едва 50% от заетите в сектор Здравеопазване в Пловдивска област бяха имунизирани срещу COVID-19.

Заради ниския брой ваксинирани страната ни се оказа на първите места по починали в Европа. Смъртността в България бе сравнима с годините на т.нар. испански грип. Наложиха се нови локдауни, а хиляди останаха без работа и без доходи. Няколко пъти имаше протести и работниците от най-засегнатите браншове излязоха по улиците на София, Пловдив и останалите областни центрове. "Не ни убива вирусът, убиват ни мерките и липсата на работа", категорични бяха хората.

За да се облекчи работата на болниците по време на четвъртата вълна, бяха разкрити COVID зони в ДКЦ-тата и медицинските центрове у нас. Там хората със съмнения за коронавирус бяха преглеждани и можеха да получат рецепта за безплатни лекарства.

Последната пета вълна, чийто пик бе в началото на тази година, бе изцяло доминирана от варианта Омикрон. Той се оказа доста по-заразен, но не толкова смъртоносен. Пикът на новозаразените за денонощие бе 12 399 на 26 януари. За съжаление обаче, вирусът не пощади и децата. Наложи се болниците да разкриват детски COVID отделения, част от малките пациенти се нуждаеха и от интензивни грижи.

Днес, две години след началото, маските и дезинфектантите все още са неизменна част от живота ни, но обстановката се успокоява. Тази седмица страната излезе от тъмночервената COVID зона, заболеваемостта драстично спада. Вчера за първи път от месеци в Пловдивска област нямаше нито един смъртен случай вследствие от коронавируса. Пациентите, настанени в COVID отделения в страната, са под 2 700. По тази причина и властите представиха план за поетапно разхлабване на мерките, при който до 20 март изцяло ще отпадне изискването за представяне на зелен сертификат в обществените обекти – както за посетители, така и за персонал. До тогава ще се извършва и присъствено обучение във всички висши училища, обучителни центрове и школи.