Коли паркирани от двете страни по тесни улици, тротоари, останали изцяло под гумите на автомобилите и пълен транспортен хаос - това е перманентната ситуацията около ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Ежедневното барикадиране на целия район около университета възпрепятства живущите в района да преминават и паркират нормално. 

Блокадата обхваща всички улици около сградата на ПУ, но проблемът е най-сериозен на лицевата част - ул. "Цар Асен" и "Костаки Пеев". Тъй като трасето е задънена улица, синя зона там няма. За сметка на това студенти непрекъснато паркират безплатно и от двете страни на улицата, както и върху тротоарите. Живущите не могат да използват зоната за паркиране, защото тя е заета. 

Неуморно екипи на Общинска полиция глобяват нарушителите, спрели от страната на университета. Често могат да бъдат видени джамове с по няколко глоби, ала и това не обезсърчава нарушителите и автомобилите продължават да се разполагат ежедневно в забранени зони или да се ползват от безплатните места. 

Резултатът е повече площ заета от автомобили, отколкото такава за преминаване. 

"Аз съм с голяма кола и едвам преминавам. Честно не мога да изкарам колата си от гаража, защото има спрени коли отвсякъде. Преминаването пък е изключително рисково, защото улицата е тясна така или иначе, и когато има два реда автомобили от двете страни, непрекъснато възникват леки катастрофи. Лично аз съм звънял десетки пъти да глобяват нарушителите. Това обаче не ги респектира", посочи живущ в района пред TrafficNews. 

Останалите улици са синя зона. На тях също има спрени коли, които често са в нарушение, тъй като не са заплатили таксата. 

Пловдивчани апелират за повече наказателни акции в района, но и да се мисли за някакво по-глобално решение на проблема, тъй като на практика техните домове остават без достъп с автомобил.