Движението по новия булевард „Северен“ тръгва тази сряда. Заместник-кметът на Община Пловдив по строителство Пламен Райчев предупреди всички шофьори стриктно да спазват вертикалната и хоризонтална сигнализация като елементи от организацията на движението.

Макар булевардът да е все още строителен обект, шофьори си намират пролуки за преминаване, без да спазват ограниченията на временната организация, влизат в насрещното движение, предприемат и други рискови маневри.

„От сряда задължително трябва да се съобразяват с всеки пътен знак, светофар и пешеходна пътека, което да гарантира безопасността на всички участници в движението“, категоричен е Пламен Райчев.

Именно заради булевард „Северен” срокът на „Щрабаг” бе удължен с 1 година и трябваше да приключи през 2019-а. Самият  булевард трябваше да бъде открит още през октомври, но постоянно излизаха непредвидени обстоятелства, които забавиха довършването му.

Отделно от Общината поискаха да се направят промени по трасето, като се осигури връзка към търговиите на Брезовско шосе. От градската администрация работят и за втория етап на булеварда, който трябва да свърже моста на Адата с Карловско шосе.

Теренът на изток от надлеза на Ален Мак е предвиден за изграждане на ухо, което ще свързва Карловско с продължението на новия булевард. Отсечката от Брезовско шосе до гара Филипово ще се разшири и ще бъде подменена цялостната настилка.

Целият проект струва около 10 милиона без ДДС и е част от финансирате по 30-милионния заем. Новата артерия ще е широка 34,50 метра - с три ленти по 3,50 метра, средна разделителна ивица 2 метра и тротоари с велоалея.