Новите камери, които ще бъдат поставени на кръстовищата в Пловдив ще бъдат свързани с контролерите и така ще да се засича до секунда дали водачът е минал на червено.  Това е част от платформата, по която работят МВР и Община Пловдив. Целта й е да ограничи честите катастрофи на пътя. Догодина камери за скорост ще бъдат поставени на всички основни улици и булеварди в града, а заснетите джигити ги чакат сериозни санкции.

 Постоянните катастрофи по улиците на Пловдив и зачестилите вандалски прояви са причините да започне работата по проекта, който ще постави голяма част от града под тепетата под постоянно видео наблюдение.

“Където  определят от полицията, там ще бъдат поставени. В момента технически проверяваме нещата, за да свържем камерите с контролерите по кръстовищата, за да засичат кога светкат червено и да проверяват дали си минал на червено.”, заяви кметът Иван Тотев.

Стационарните камери за скорост ще бъдат поставени на тези улици и булеварди в града, които предразполагат шофьорите към развиването на по-висока скорост – една от основните причини за многото катастрофите.

  „Като че ли най-големият проблем е неспазване на правилата за движение. Призива ми към всички участници в движението, както водачи на превозни средства, така и пешеходци, е да спазват правилата на движение, така както те са регламентирани, защото те защитават всички нас”, каза директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“  Борислав Кръстев.

 Дори в момента на някои от кръстовищата в Пловдив има камери, които обаче се използват само за контрол на трафика. Макар да улавят сериозни нарушения, чрез записите от тях не могат да се налагат санкции на водачите.

 „Тези камери в момента можете да видите нарушението, но не можете да глобите. За това сега искаме да поработим с полицията, за да сложат камери, които си ги гледат те, за да могат да глобяват“, обясни кметът.

 Новите камери ще следят и за опазване на общинското имущество заради зачестилите вандалски актове по спирки, паркове и други обществени места. Очаква се парите за първите камери да бъдат осигурени от общинския бюджет за 2018 г.

Вижте ВИДЕО РЕПОРТАЖ по темата:

 

Вижте ВИДЕО РЕПОРТАЖ по темата: