Пловдивският адвокат Мария Шаркова разкритикува действията на лекарите от спешния институт Пирогов, които преди седмица  отказаха помощ на мъж, пострадал при катастрофа пред входа на болницата. Здравните власти обясниха, че в случая нямало нарушения. 

От „Пирогов” обясниха, че наредбите забраняват на спешните медици да напускат сградата, защото това би застрашило живота на пациентите зад стените на болницата.

В същото време законът за здравето и Наказателният кодекс изрично посочват, че ако медик откаже да се притече на помощ, може да бъде наказан с поправителен труд или глоба.

Междувременно пациентът, който пострада пред входа на "Пирогов", все още е в тежко състояние в реанимацията на болницата. Според Мария Шаркова обаче вътрешните правила не отменят хипократовата клетва и Закона за здравето.

Как тя коментира този казус от правна гледна точка - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: 

 

Уволнения в „Пирогов” и заради смъртта на пациент. 74-годишен мъж издъхна, след като часове наред чакал Спешна помощ. В „Пирогов” отказали да го лекуват, а в Александровска болница забавили приема му.  

Вътрешна инспекция в „Пирогов” е установила, че дежурният екип не е регистрирал случая, не са отчетени резултати от изследвания и преглед. Лекарите са нарушили задълженията си и не са спазили технологичните правила, съобщи Нова тв. Затова шефът на спешния институт проф. Асен Балтов е издал заповеди да бъде уволнен целият дежурен екип.  

Да пострадаш пред болница, а лекарите да не излязат

Мъжът умира, след като повече от четири часа не може да получи адекватна медицинска помощ.