Когато тол системата в страната стане реалност, тогава ще има пари за всички важни пътни проекти из страната, между които и Околовръстното на Пловдив. Това вещаят от правителството. Самият премиер Бойко Борисов днес заяви, че е готов да се обзаложи, че от нея на година ще има по 1,5 милиарда лева приходи. "За около 10 километра над 100 тира съм изброил. Моята "тол система" ги смяташе какво ще носят на Агенция Пътна инфраструктура”, пошегува се Борисов в Пловдив.

Околовръстното обаче ще почака - за него ще се мисли едва след завършването на пътя Пловдив-Асеновград. Крайният срок за ремонта на "пътя убиец" е до края на следващата година. Въпреки това управителят на фирмата изпълнител на обществената поръчка Юлиан Инджов посочи, че 90 процента от дейностите ще са завършени до края на 2017-та. 

Околовръстното обаче е част от плановете за предстоящите ремонтни дейности на изхода на Пловдив за Асеновград, където в момента има само едно У-образно кръстовище. Днес стана ясно, че там ще бъде изградено първо кръгово кръстовище, а в по-следващ етап и пътен възел. Целта е да са улесни трафика и да позволи безпроблемно пътуване както в посока от и към Асеновград, така и от и към околовръстното.

Друг пътен възел ще има и при Летището и КЦМ. Ще бъдат изградени и локални платна, които да служат за връзка за работещите в предприятията от двете страни на пътя. Така Пловдив-Асеновград там ще е шестлентов.

Тези "нововъведения" не са били в първоначалния проект за ремонта на Пловдив-Асеновград, не влизат и в обществената поръчка, по която се работи сега. Заради това ще бъде направена нова обществена поръчка специално за тях. „Проектираме локалите плюс възлите, за летището задължително да се направи. За 2 месеца проектираме. Ако трябва нещо, ще се додаде”, заяви Борисов в Пловдив. 

Вижте ВИДЕО с коментарите на Борисов и Юлиан Инджов: