Млад колега изпял групата полицаи рекетьори от Четвърто управление в София. Антони Апостолов, за когото първоначално беше съобщено, че е задържан заедно с още четирима служители на реда, е дал показания за схемата, по която са били изнудвани бизнесмени.

Това стана ясно по време на днешното заседание на съда, което в крайна сметка да реши да остави за постоянно в ареста  сочения за тартор на групата шеф на отдел „Икономическа полиция” Красимир Кръстев и подчинените му Марио Дринцелов и Радослав Томов.

Срещу тях са повдигнати обвинения за изнудване и измама. Четвъртият обвинен Георги Найденов е в МВР болница и в понеделник ще му бъде връчено постановление за парична гаранция от 12 000 лева.

Апостолов обяснил, че е бил вербуван да участва в изнудването и като млад служител в Четвърто РУ не е имал избор. Той е дал показания срещу всички от групата за рекет. Според него 50 на сто от събраните пари отивали за Кръстев.

Свидетел по делото е собственикът на заведение "Фрейм" на улица "Нишава" Иван Иванов, който дал подробности как е бил изнудван и как срещу рушвет е бил уведомяван за предстоящи проверки.  

Според разследването Кръстев е ръководел групата за изнудване като всеки участник е имал конкретна задача. Рекетирани са собственици на наргиле барове, магазини и автокъщи. Свидетелят Иванов и полицаят Апостолов са посочили конкретните суми, които са били прибирани от набелязаните бизнесмени.

От показанията на друг свидетел Велков стана ясно, че последният рушвет е прибран от Радослав Томов, който склонил да свали мизата от  2 000 евро наполовина на две хиляди лева.  

Соченият за организатор на рекета Кръстев не е бил на работа дълго време, защото е бил в МВР болница, а след това се е лекувал вкъщи, обясни неговият защтник адвокат Иво Найденов.

Според него събраните доказателства сочели, че всички пари са искани от Апостолов, а не от Кръстев. А всъщност единствено Апостолов е взимал рушветите.

 В показанията ставало ясно също, че през 2018 г. в заведението на свидетеля Иван Иванов е извършена проверка в присъствието на Кръстев, която установила липса на документи. Кръстев разпоредил те да бъдат донесени до седмица в Четвърто РУ. Когато ресторантьорът дошъл, той не успял да се свърже с Кръстев и бил приет от Апостолов Впоследствие Кръстев обяснил на Иванов, че неговото заведение ще бъде проверявано често, защото се посещава от непълнолетни, но не е искал пари от собственика.

Според  адвоката му Кръстев изобщо не живеел на широко, а бойлер и други покупки за дома били взети на кредит.  Телефонът му струвал 400 лева и бил купен от съпругата му за неговия рожден ден.

Кръстев смятал да напуска полицията и дори подал документи за това два дни преди ареста му. Колегите му пък са обсъждали , че така или иначе ще си продължат схемата.

13-годишният син на Кръстев  сега не искал да ходи на училищ заради твърденията, че баща му върши престъпления, изтъкна в пледоарията адвокат Найденов.

 Защитникът на Радослав Томов пък обясни, че ръцете на клиента му са "светнали" за белязани пари, защото се е ръкостискал със свидетеля Иванов, който е носел парите.

Въпреки защитата съдът прие мотивите на прокуратурата, че обвинените могат да извършат ново престъпление и ги остави в ареста.

Ето и коментарът на прокурорът по делото: