Дългоочакваната реконструкция на едно от емблематичните места на Пловдив кино „Космос” ще бъде отложена малко и няма да мине през очакваните етапи. Кметът Иван Тотев обясни, че по време на конструктивното обследване на сградата са открити проблеми при две от носещите колони на сградата. Поради тази причина ще се наложи по-мащабен ремонт, но преди това трябва да се направят нови количествено-стойностни сметки. По тази причина и градските власти са влезли в разговор със собствениците на авторските права на сградата, които са в ръцете на арх. Тодор Абаджиев.

Обнадеждаващото е, че архитектът не е имал никакви претенции, като е изявил готовност да работи заедно с другия проектантски екип за реновацията. Очаква се до края на февруари да има ясността около нужните стъпки за ремонта на сградата.

Припомняме, че  идеята е кино „Космос” да се превърне в място, което да привлича пловдивчани с всякакви интереси и хобита.

Концепцията а е киното да се превърне в дигитална библиотека,оборудвана с огромен брой книги, музика и филми. На първия етаж вероятно ще има кафене с книжарница, а на втория – ще бъде самата библиотека. Там ще могат да се взимат електронни книги, на които да бъдат качени най-новите и интересни заглавия, които излизат на пазара.

Освен това ще се прави и колекция от грамофони плочи, които ще могат да се слушат на блутут слушалки. Ще се изгради и дигитална система с прожектор, който да предава на огромния екран в кино залата. По-голямата част от седалките ще бъдат премахнати, като ще се сложат различни кътове за отдих и сядане в залата.

За разлика от проблемите с киното, другите два мащабни проекта на Пловдив за 2019 година вървят по план. Очаква се до няколко дни администрацията да бъде с развързани ръце за изграждането на нова художествена галерия на улица „Гладстон”. Тогава изтича крайния срок за обжалване, след като  претенциите на „овчарката Анка” бяха отрязани от ВАС. Така може да се престъпи към избор на изпълнител за обекта.

В началото на месеца ще се отварят и офертите за изпълнител на площад „Централен”. Концепцията за него може да видите ТУК.