Ремонтът на площад Централен ще бъде качен на бързата писта и за целта го разделяме на три етапа. Първият е подмяната на настилката, за да може на 1 януари догодина да имаме пространство, където да се случи откриването на инициативата Европейска столица на културата, обяви кметът Иван Тотев по време на пресконференцията за бюджета на общинската фондация „Пловдив 2019”.

Той обясни, че така ще тече и съгласувателната процедура в Института за недвижимо културно наследство. От общината ще се опитат да заложат максимално количество естествени материали в обновяването на зоната и се надяват настилката, с която градът ще посреща гости през 2019-а, да е камък. При това камък, произведен в България.

Втората част от реконструкцията на „Централен” е насочена към свързващите зони. Особено важно е какво е състоянието подлеза на ул. „Гладстон”. Тепърва ще правим сондажи, за да разберем какво е състоянието на съоръжението. Дали влагата прониква само през горната част, или са компрометирани и основите. По принцип за тази част от проекта са заложени 5 млн. лв. Ако след проучването стане ясно, че няма да струва толкова пари, останалите средства ще бъдат пренасочени за самия площад и за разкриването на археологическите обекти, каза Тотев. Така средствата за площада и разкопките ще станат повече от предварително заложените 7 млн. лв.

Археолозите пък ще работят на терен през 2019 г. и така ще се превърнат в атракция за гостите на града. Според предварителните им разговори с Тотев има възможност да бъдат вдигнати в оригиналния им вид колоните с капители във зоните на форум „Север” и форум „Юг”.

Той уточни, че ремонтът ще стъпи на добрите идеи, заложени в проекта на португалското архитектурно студио „ФОРА”, което спечели конкурса за реконструкция на площада преди години.

Тотев допълни, че в края на месеца предстои да бъдат отворени офертите за ремонта на „Централен” и за радост на общината поне засега няма жалби.

Консултираме се с адвокати и правим всичко възможно и за другите обекти, по които има жалби – галерията на ул. „Гладстон” и проекта за ремонт и облагородяване на зоната между  бул. „Кн. Мария Луиза”, ул. „Митрополит Панарет”, бул. „Марица - юг” от Водната палата до Адата и бул. „Шести  септември” по програмата „Региони в разтеж”, да бъдат разгледани по-бързо, завърши Иван Тотев.