Две решения на Общинския съвет днес дадоха картбланш от една страна за мащабно строителство на жилищни комплекси, а от друга старт на изграждането на най-големия лесопарк в Пловдив.

И двата обекта се намират в район „Западен”. Единият е в ЖК „Парк отдих и култура”, а другият непосредствено до Гребната база.  

Местният парламент гласува промяната на ПУП-овете на терените в ЖК „Отдих и култура”, с който ще се раздели земята от 16 дка. на парчета и ще въведат норми за строителството там.

По-големият от терените е с площ от 9 декара и е с лице към бул. „Копривщица”. В момента там е огромна поляна, на която често гостуват циркове и увеселителни паркове.  Другият терен е съседният, който е с лице към бул. „Свобода” и граничи с новите жилищни комплекси, които се сторят в квартала.

В решението е записано, че парцелите ще бъдат разделени на 8 УПИ-та. Във всяко от тях ще може да се направи свободно жилищно застрояване до 18 метра височина. Плътността на застрояване  е 80 %, а  общото озеленяване минимум 40 %. Записано е, че трябва да се осигури 100 % паркиране в границите на УПИ-тата. Това са последните два общински парцела в карето между булевардите „Копривщица”, „Свобода”, „Перущица” и „Пещерско шосе”.

Още по темата ТУК

Местният парламент възложи на район „Западен” да започне изграждането на най-големия лесопарк в Пловдив. Той ще е на площ от 660 декара и ще струва 5 млн. лева.

Там се предвижда да се направи и зелено училище за пловдивските ученици. Идеята е там да има бунгала и различни атракции, присъщи за такъв тип парк.  Също така ще се направят веломаршурти, като сегашните неравности ще се пригодят, за да се използват при каране на маунтин байк. Друга идея е там да се обособи зона за фестивали и концерти.

Още тази година район „Западен“ ще започне изграждането на лесопарка. Той ще струва 5 млн. лева, които ще бъдат усвоени в следващите пет години. Само за следващите 12 месеца са заделени 800 000 лева. Целият терен е голям 660 декара, като гористата местност се намира в непосредствена близост до парк „Отдих и култура“ и Гребната база. Това ще бъде й най-мащабната залесителна акция в най-новата история на Пловдив. Очаква се да се засадят над 14 000 дървета, които ще образуват естествен нов бял дроб на града, като ще се спира и мръсния въздух отвън, който идва от запад.

Още по темата ТУК

Вижте видео от дрон, както и какво предстои в зоната: