Общинските съветници ще дадат зелена светлина за изграждането на лесопарка край Гребната база, който ще е на площ от 660 декара.  В сряда те ще гласуват предложение, с което ще възложат всички дейности по лесопарка да се извърши от район „Западен”.

Там се предвижда да се направи и зелено училище за пловдивските ученици. Идеята е там да има бунгала и различни атракции, присъщи за такъв тип парк.  Също така ще се направят веломаршурти, като сегашните неравности ще се пригодят, за да се използват при каране на маунтин байк. Друга идея е там да се обособи зона за фестивали и концерти.

Още тази година район „Западен“ ще започне изграждането на лесопарка. Той ще струва 5 млн. лева, които ще бъдат усвоени в следващите пет години. Само за следващите 12 месеца са заделени 800 000 лева. Целият терен е голям 660 декара, като гористата местност се намира в непосредствена близост до парк „Отдих и култура“ и Гребната база. Това ще бъде й най-мащабната залесителна акция в най-новата история на Пловдив. Очаква се да се засадят над 14 000 дървета, които ще образуват естествен нов бял дроб на града, като ще се спира и мръсния въздух отвън, който идва от запад.

В момента пространството е занемарено. Тези площи са пълни със саморасла растителност, бродят различни селскотпански животни и е откъсната от останалата среда в парк „Отдих и културата”.

Новата зелена зона ще се раздели на 4 подзони. Към всяка една от тях ще се реализират различни мерки за облагородяване, озеленяване, обособяване на места за отдих и разходки, изграждане на алеи от естествени материали.. Подобен тип парк в Пловдив е само Лаута, но новото пространство ще е със 160 декара по-голям от него.

Кметът на район „Западен“ Димитър Колев обясни, че тази година първо ще се изгради поливна система, като ще се сложи и ограда, за да спира селскостопанските животни от община Марица.

Първата зона, която ще бъде облагородена е на площ от 130 декара и непосредствено до Гребния канал.  Достъпът до тези територии ще бъде ограничен, като ще има два входно- пропусквателни зони. Ще бъде изградено и видеонаблюдение и разположена жива охрана.

Вижте видео от дрон, както и какво предстои в зоната: