99-годишната Ивет Анави Елиезер е от Пловдив. Тя е една от жените, които си спомня събитията през 1943 година, когато България спасява 48 хиляди евреи от депортация депортация в нацистките лагери.

„Беше нещо страшно, още плача като си спомня”, казва възрастната пловдивчанка.

„Не ни даваха да излизаме, най-много по два часа на ден и успявахме да си купим само хляб и сирене, гонеха ни, обиждаха”, спомня си Ивет.

Днес тя присъства на церемонията пред единствения по рода си мемориал в България, който се намира пред Младоженския дом в Пловдив и е известен като Паметник на благодарността.

Какво разказа още 99-годишната Ивет Анави Елиезер 75 години по-късно и как беше отбелязано събитието – вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: 

 

Сред гостите на церемонията беше и официалната делегация, водена от посланика на Израел Ирит Лилиан. Тя се срещна и с кмета на града Иван Тотев. Всяка година на тази дата организацията на евреите в България «Шалом»  изразява  благодарността си към на гражданите на Пловдив, които с риск за живота си са спасили техните близки от смърт в концентрационните лагери по време на Втората световна война.

В домовете на пловдивските евреи и до днес се пазят архивни документи от 9 март 1943-та година, денят, в който  техните предци са били строени, готови за депортация в нацистките лагери, съгласно Закона за защита на държавата, приет две години по-рано. Намесата на патриарх Кирил, който по това време е митрополит на Пловдив, предотвратява заминаването им.

Спирането на депортациите спасява от сигурна гибел близо 48 000 евреи, живеещи на територията на България. Големи заслуги за това имат и депутатът Димитър Пешев, софийският митрополит Стефан I Български,  както и лидерите на някои професионални съюзи, сред които на адвокатите и на писателите, представители на едрия капитал и много други гилдии и обикновени граждани.

Най-старият жив град в Европа е пример за етническа толерантност.