Голяма обществена поръчка за реконструкцията на улици, тротоари, паркинги, алеи и междублокови пространства на територията на район „Северен” са пуснали от районната администрация. Тя е на стойност от 1,5 млн. лева, които ще се усвояват до 6 месеца.

Кметът на района Ральо Ралев заяви пред TrafficNews.bg, че след сключването на договора ще започнат ремонтите по невралгични точки на района. В момента текущите ремонти се изпълняват по стария договор, който изтича през април. През последни дни се работи по дупките, които са се отворили по основните булеварди. Вече са закърпени участъци по „Цар Борис III Обединител”, а тези дни предстои и дейности по Рогошко и Брезовско шосе.

„През изминалите 2 години имахме по 1 млн. лева за текущи ремонти, тази година са 1,5 млн. лева, които са отпуснати от Голяма община”, каза Ралев.  Той обясни, че няма да се бърза с преасфалтирането на вътрешноквартални улици, тъй като се чака втората поръчка по Водния проект.  Там е предвиден цялостен ремонт на  58 вътрешноквартални улици в район „Северен”. В това число влиза и бул. „Дунав”, като все още не е ясно дали ще се ремонтират изцяло двете платна, или само едното.

Част от улици, които обаче са в много лошо състояние и не търпят отлагане, ще се преасфалтират.  Такава улица „Оборище” от „Васил Левски” до „Брезовска”.  Други улици, за които трябва спешен ремонта са „Полет”, „Тича” и други в района.  Редица тротоари също ще бъдат възстановени в междублоковите пространства.

Друг акцент ще бъдат паркингите. Нови пространства за паркиране ще бъдат изградени на бул. „Победа” 51- 53,  а тотален ремонт ще претърпят и четирите паркинга на бул. „България” зад клиника „Луксор”. Много пловдивчани, които живеят на улица „Абоба” пък са поискали да се направи паркинг, който да бъде платен. Причината е, че заради големия хипермаркет и близките заведения паркингът е постоянно запълнен, тъй като спирането там е безплатно.

Паркинги ще бъдат направени и на други места, на които ще бъдат премахнати гаражите. Според наредбата всички клетки трябва да бъдат махнати до 19 декември 2018 година, но вероятно ще има отделни гаражи, които ще останат по-дълго време при обжалване от ползвателите им.