Собствениците на детски център „Теди” в парк Лаута спечелиха делото срещу район „Тракия”, научи TrafficNews.bg. Административният съд под тепетата е отменил заповедта за изземване на общинския терен от 1,3 декара, върху който е разположен детския център и площадка.

Според магистратите нито в хода на административното производство, нито в рамките на съдебното дирене, бяха представени доказателства за наличието на предпоставка за отнемане на терена от наемателя, освен разбира се, че имотът е общински. От доказателствата по делото можело да се направи извод, че жалбоподателят владее  постройката на правно основание. Това е така, защото безспорно е установено, че собственик на павилиона е оспорващото дружество на основание съдебно решение от 20.05.1998 г., влязло в сила на 24.02.1999 г. С това решение е обявен за сключен окончателен приватизационен договор за продажба на обекта.

По делото е установено още, че между страните има сключен договор за наем, чийто срок не е изтекъл, независимо че административният орган е приел, че имотът се владее без основание, тъй като договорът за наем е бил сключен в противоречие с действалите към момента на сключването му разпоредби на ОбС , касаеща реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество.

Следователно към момента на издаване на заповедта между страните е имало действащ договор за наем на павилиона, чието освобождаване е разпоредено. При наличие на наемни отношения не би могло да се пристъпи към осъществяване на производството по чл.65 от ЗОбС за изземване на имота.

Припомняме, че центърът работи от 22 години, но през февруари  собственичката на терена получи предупреждение да освободи терена, тъй като постройката пречи на новоизграждащия се булевард "Проф. Цветан Лазаров". Улицата ще свързва ЖР "Тракия" с бул. "Санкт Петербург" и предстои да бъде открита до дни.

4000 души се подписаха в подкрепа на центъра, родителите чийто малчугани ежедневно играят на катерушките там, също излязоха на протест. Но от кметството са непреклонни и преди седмица Тасева е получила нова заповед, в който й е даден едноседмичен срок. Имотът е публична общинска собственост, като до 2006 година Тасева е имала договор за ползване. След това опитите да регулира с по-дълъг договор отношенията си с общината ударили на камък.

„Минахме на месечни споразумения, като всеки месец аз плащам наем около 1 600 лева, без значение дали е лято или зима, макар че центърът работи активно не повече от 3-4 месеца през лятото. След като твърдят, че не сме законни, на какво основание ни вземат наем, а на всичкото отгоре бяхме и категоризирани от министерството?" пита Тасева, с ясното съзнание, че няма да получи отговор. 

Проектът на булеварда показва, че центърът не пречи на строителството, още повече, че в съседство на същата линия има 8 етажна жилищна сграда с хотел. Тасева обаче подозира, че към терена има апетити, които засега се крият. 

Булевардът предстои да се открие в петък, а детския центъра продължава да функционира  и към днешна дата. Район Тракия може да обжалва решението на Административния съд във ВАС в 2-седмичен срок.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg