Двамата „застрахователи” Димчо и Станко иззеха ролята на овчарката Анка и започнаха да блокира наред обществени поръчки в цялата страна.  Само за 5 дни те са спрели 8 поръчки с жалби в КЗК в общините Смолян, Любимец, Твърдица, Черноочене, Велинград, Симеоновград и Вършец.

Това се случва на фона на блокираната поръчка за Кукленско шосе за 6 млн. лева в Пловдив, който е поредният блокиран обект под тепетата.

Вижте тук: Жалби блокираха всички поръчки за ремонти за над 1 млн. лева в Пловдив

Капиталът на компанията „Зара брокер” е едва 2 лева, като то е дружество с ограничена отговорност. Съдружници в нея са 32-годшният Станимир Каретанев 48-годишният Димчо Димов, които са регистрирали компанията. Адресът й се води в жилищен апартамент в Стара Загора.

Това не е първи удар на двамата „застрахователи”, последното им дело бе блокиране на обществена поръчка на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) на обща стойност 44 363 981 лв. Тя е за рехабилитация на отсечки в територията на областите Смолян, Кърджали и Благоевград.

Въпреки че всички в държавата говорят за „дупките” в Закона за обществените поръчки все още техният „ремонт” не е започнал. Огромният проблем е, че сега действащото законодателство позволява на абсолютно всички фирми да влизат в графата на „заинтересовани лица”.

По закон заинтересовано е всяко лице, „което има или е имало интерес от получаването на общества поръчка и на което е нанесена или може да бъде нанесена вреда от твърдяното нарушение“.

Така се образуват и въпросните кухи фирми, чиято дейност е единствено и само блокиране на поръчки. Сценарият е един и същи, а именно – жалба в КЗК и спиране на изпълнението на поръчката. Следва отказа от институцията и дело във ВАС, на което обаче не се плаща задължителна вноска. Така жалбата е отхвърлена, но щетите са нанесени – поръчката е спряна за немалък период от време.