Ден преди големия християнски празник Никулден най- обротната стока е рибата.  По традиция на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – шаран. Из целия град може да си купите риба, като цената на шарана под тепетата е заковала на 5,80 лева за кило. За толкова се търгува и по големите хранителни вериги, както и по пазарите и малките магазини.

Но преди да се стигне до яденето, а и до приготвянето на рибата, трябва първо да се сдобием с нея. Ето и няколко съвета от специалистите от Българската агенция по безопасност на храните/БАБХ/.

Прясната риба трябва да бъде със свежа, лъскава повърхност. Хрилете трябва да са розово-червени до тъмно-червени при рибите с по-тъмно месо. Когато се среже коремната кухина на рибата, трябва да се види, че органите са запазени, не са пихтиести, а костта не трябва да се отделя лесно, съветват експертите.

Потребителите могат да познаят прясната риба също по очите, които трябва да са изпъкнали, с ясна, бистра роговица.

 

TrafficNews.bg