Дългоочакваният ремонт на пътя убиец Пловдив- Асеновград, който е на второ място по жертви в страната, ще започне най-рано през март, научи TrafficNews.bg. В началото на ноември от АПИ обявиха победителя в обществената поръчка, на стойност почти 20 милиона лева.

Това бе софийската фирма  "Иса 2000", собственост на Юлиян Инджов.

Софийската фирма е дала по-добра оферта и за ремонта ще вземе  19 212 512 лв. без ДДС, което е с близо милион по-малко от прогнозираната стойност.  Средствата са от ОП „Региони в растеж”.

Другият участник  - консорциум, в който влизат нашумялата наскоро "Агромах" и "Пътища Пловдив" АД е класирана на второ място. Той обаче е обжалвал избора на изпълнител и в момента жалбата се гледа в КЗК. Твърде е възможно жалбата да стигне и до съда, което още повече да отложи ремонта на пътя.

 Въпреки това догодина реконструкцията със сигурност ще започне. Тя включва пълна промяна на пътя, на който за последните 5 години станаха над 400 катастрофи, със стотици ранени и десетки убити.

10-километровата отсечка ще се удвои от изхода на Пловдив до табелата на Асеновград. Освен чисто нов път, ремонтът  предвижда изграждане на две кръгови кръстовища на разклоните за Крумово и Куклен. Проектът включва и подлез с височина 4,7 м до Долни Воден, през който да минава по-едрогабаритна техника. На разклона за Горни Воден пък трябва да се изгради двуетажно съоръжение.

В момента натоварването е изключително голямо, като по пътя минават над 23 000 коли за денонощие. Трасето се ползва се от пътуващите към областите Кърджали, Смолян и Хасково. Свързва Пловдив с Асеновград, но прави и основните връзки с летището, с Бачковския манастир и с курорта Пампорово. От него се пътува и към предприятията в промишлената зона около Куклен.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg