КЗК даде утвърдително становище за сделката "Дружба стъкларски заводи" АД . Концернът BA Glass, който е регистриран в Холандия, но е с португалски собственици, ще вземе трите завода, които досега се държаха от  гръцката "Юла гласуъркс", контролирана от фамилията Вулгаракис.

Българското предприятие е един от най-големите производители на стъклен амбалаж на Балканите. Разполага с три завода - в София (бившият "Стинд"), Пловдив и Нови пазар.

Производствената листа на "Дружба" включва буркани и бутилки за вино, бира, високоалкохолни и безалкохолни напитки, храни и др. Дружеството е основен доставчик на международните компании, произвеждащи вино у нас, както и на фирмите от консервната промишленост. Изнася в над 20 страни, сред които Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Румъния. Клиенти на компанията са са "ИнБев", "Хайнекен", "Карлсберг", "Кока-Кола", "Пепси Ко." и др.

За 2015 г. "Дружба стъкларски заводи" има 264 млн. лв. приходи и 9,8 млн. загуба. Отрицателният финансов резултат се дължи на рязко нарасналите разходи в графа "Други" (24 млн. лв.). През 2014 г. компанията отчете 12,7 млн. лв. печалба при 243 млн. лв. приходи. В трите й завода са заети близо 1200 души.

Компанията BA Glass e мажоритарна собственост на две португалски бизнес фамилии - на Карлос Морейра да Силва и на Силва Домингеш. Сърцето на холдинга е португалската BA Vidro, основана през 1912 г. Век по-късно иберийците са едни от големите играчи в европейската стъкларска индустрия. Имат 8 фабрики – три в Португалия, по две в Испания и Полша и една в Германия. Общо там са заети 2400 работници.

Основното производство на Групата Юла включва два пазарни сегмента: - стъклен амбалаж

Тя 5 разполага общо със седем производствени бази с 15 пещи за топене на стъкло и 49 линии за формоване на стъкло и произвежда годишно над 2 милиарда броя стъклен амбалаж, 125 милиона броя домакинска стъклария, 52 000 тона фармацевтично стъкло и 650 000 кв. м. текстурирано/ фигурно стъкло.

 По данни в уведомлението и съгласно приложените доказателства планираната сделка се отнася само до придобиване дейността по производство и продажба на стъклен амбалаж, т.е. не включва домакинската стъклария.

 Сегментът за стъклен амбалаж на групата включва следните производствени бази: - производствена база в Егалео, Гърция, която разполага с пещ за топене на стъкло и 4 линии за формоване на стъкло и произвежда годишно над 300 милиона броя бутилки и буркани в разнообразни форми, модели и цветове; - производствени бази на „Дружба Стъкларски заводи“ АД, разположени в Пловдив и София, България.

Производствената база в Пловдив включва 2 пещи за топене на стъкло и 9 линии за формоване на продуктите с общ производствен капацитет приблизително 500 милиона броя (бутилки и буркани) годишно.

Производствената база в София (бившата Стинд) разполага с пещ за топене на стъкло и 4 линии за формоване и произвежда годишно приблизително 300 милиона бутилки. "Дружба Стъкларски заводи" АД произвежда широка гама от бутилки за вино, бира, алкохолни и безалкохолни напитки, храни, химически вещества и др., както и буркани. 

TrafficNews.bg