Системата за електронни карти и билети е на финалната права, като на 1 декември ще започне тестовото й пускане, съобщи кметът Иван Тотев. В момента от НАП  обработват документите за лицензиране на валидаторите и електронното таксуване

Той обясни, че в рамките на 1 месец ще бъде въведена системата и от 1 януари 2017 година ел таксуване ще има във всички автобуси.  2-3 месеца пък ще е срокът, в който хората трябва да свикнат с новото таксуване, а след това вече няма да има кондуктори.

Тогава ще заработят всички автомати за продажба на билети, както и за чекиране на карти.

С въвеждането на системата ще пътуваме с 12 вида различни документи, които включват почасови и дневни билети за една или няколко линии, чрез валидиране на „смарт карта“ и билет за 10 броя еднократни пътувания за всички линии. Ще има и едноседмични карти, валидни за една или няколко линии, както и 3,6,9 и 12-месечни карти, за всички рейсове на „смарт карта“.

Билетът за еднократно пътуване остава левче, както и пътуването със смарт карта. Преференциалните карти за пътуване остават 16 лева. Едночасов билет с прикачване ще струва 1.5 лв., еднодневен - 4, а за 24 часа от първото валидиране - 5 лв. Електронното зареждане на 10 билета в смарт карта ще струва на пловдивчани и гостите на града 9 лева, едноседмичната карта за една линия - 12.5, а едномесечната - 35 лева.

За пътуване по всички линии в рамките на един месец услугата ще струва 50 лева, съответно за три месеца -130, за половин година -260, за 9 месеца -390 и годишно- 520 лева.  Преференциалната карта за година е 192 лева.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg