Един от колосите в обувния бизнес от близкото минало завод "Флавиа", правоприемник на "Петър Ченгелов", е изкаран на пазара на имоти, научи TrafficNews.bg. Огромното предприятие и парцелът му са в ръцете на Първа инвестиционна банка, която е пуснала актива за продан, за да удовлетвори вземанията си. 

След като с решение на съда през 2017 година дружеството "Флавиа" АД бе обявено в несъстоятелност, започна разпродаване на активите му. Предприятието, което беше приватизирано през 1997 година, години наред се радваше на бизнес прогрес и експанзия, като произведените обувки се котираха дори на пазарите отвъд океана.

Икономическата криза обаче наложи силен натиск над фабриката, която се вкара в спирала от кредити, завършваща във фаза на свръхзадлъжнялост. Цялото търговско предприятие на обувната фабрика е залагано три пъти с цел теглене на огромни кредити - 510 000 евро от Първа инвестиционна банка през 2010, през 2011 втори транш от 800 000 евро отново от ПИБ, кредит от  10 000 000 лева от „ТЪРНАРАУНД МЕНИДЖМЪНТ” ЕООД, като последната фирма се явява кредитор в производството въз основа на договор за цесия, в който ПИБ е прехвърлила всичките си вземания към едноличното дружество. 

Отделно дружеството има задължения от близо 1 300 000 лева към НАП, които съставляват неплатени данъци, осигуровки и такси. Интересното е, че в крайна сметка производството по несъстоятелност е започнато по искане на охранителната фирма „Вил секюрити“ ЕООД поради дълг от 30 хиляди по договор за физическа охрана на фабриката в Пловдив. 

Заводът с над 50-годишна история, добил популярност като един от най-големите производители на обувки в България, се намира на изключително апетитен терен, точно срещу комплекс "Нептун", на кръстовището на "Индустриална" с "Александър Стамболийски", въпреки че административно адресът се води бул. "Цар Борис III Обединител", Индустриална зона Юг.

Предвид стратегическото разрастване на урбанизираните зони в града и превръщането на парцели по подобие на този, върху който до скоро се разполагаше производствената база на "Каменица", в жилищни площи - теренът на "Флавиа" може би ще се окаже златна мина за строителните предприемачи. 

Парцелът на обувния цех е с големина от 34 декара по кадастрална скица и 35 500 кв.м по документ за собственост. От тях са застроени 11 891 кв.м, а общото РЗП на производствената база е 27 286 кв.м. С оглед огромното пространство, сред заинтересуваните страни по сделката могат да се наредят и инвеститори от индустриалния сектор. 

Съвсем не изненадващо - цената на предлагания имот не е обявена публично, а банката е оставила единствено опция "по договаряне". Паралел обаче може да се направи с подобни оферти на територията на Пловдив. Справка на TrafficNews.bg показва, че към момента Общинска банка продава на сходни основания индустриален имот, който се намира недалеч от обувния цех на "Флавиа". Въпросната база е ситуирана в ЮИЗ №7 и е с площ от 10 237 кв. м., върху които са изградени 7 производствени сгради. Обявената цена за целия имот е 2 414 400 лева, като на база тези параметри може да се направи обосновано предположение, че терена и базата на "Флавиа" могат да се оценят на приблизително 8 милиона лева. 

Припомняме, че приватизацията на "Петър Ченгелов" бе извършена от акционерно дружество "Флавин", като около 20% от предприятието остана държавно, а остатъкът бе разпределен между следните акционери: Първа лизингова компания с дял от 85%, Борис Колев - 6%, Димо Атанасов и Лазар Узунов с по 3%, Георги Шопов и Веска Рибанчова - с по 1,5%.

Последваха редица финансови операции за надуване на капитала на дружеството, които буквално унищожиха държавния дял. През 1998 Пловдивският окръжен съд вписа увеличение на капитала на 1 049 275 лева - 1 049 275 акции с номинална стойност 1 лев за акция, като това разпределение на ценни книжа се запазва и до днес. През 2011 "Флавин" се преобразува на "Флавиа", като към този момент фабриката все още разполага с близо 800 работници, от които през 2015 вследствие на съкращения останаха едва 200-300. Всички те бяха съкратени, възнагражденията им бяха бавени, а производството бе закрито. 

С решение на Апелативния съд в София от 23.07.2018 е вдигнат общия запор, възбрана и несъстоятелността на дружеството и е назначен синдик.